Over dingen en doetjes in Denemarken.

zondag 28 mei 2023

Pinksterzaterdag

We waren in Odense gisteren waar de chef zijn verjaardagscadeau inlostte. Een heerlijke uitgebreide lunch met de zoon. Bij "Den Gamle Kro" midden in de stad.

Het schijnt erg goed te zijn geweest; ze kwamen na twee uurtjes in hoog humeur terug. Het eten was uit de kunst.

Schoondochter en ik namen een lichte lunch thuis. Met zelfgebakken maisbrood, tomaten, mozarella en basilicum.

Philip was flink verkouden en niet oppie-toppie. Arm jochie (van een meter tachtig).

Toen de heren weer thuis waren en languit op het terras lagen om bij te komen, wandelen Ivona en ik door de omgeving. Wat wonen ze toch mooi en overal dichtbij. 

We liepen door de gezellige Skibhusgade en sloegen rechts af naar een ware oase in de binnenstad. Een heerlijk plein, omzoomd door mooie bomen. Prachtige huizen er omheen; sommige met Engelse alure.

We wandelden naar de haven waar HC Andersen nog steeds in het water staat. 

De beeldhouwer Jens Galschiøt maakte een standbeeld ter ere van de 200'ste verjaardag van de dichter, maar plotseling bleek het geld voor het standbeeld te zijn verdwenen. Jens Galschiøt maakte er een happening van en begroef het standbeeld in de haven. Helaas ging het kapot door bevriezing. Hij maakte later een nieuwe torso die op een soort vlonder staat en met een anker op de bodem is bevestigd. Hij heeft een haak in z'n hoofd, zodat hij een maal per jaar uit het water wordt gehesen. Misschien op zijn verjaardag, de 2. april;-)

Wat is er veel gebouwd in Odense de laatste paar jaar. Hier bij de haven is er volop leven in de brouwerij. Een open sportplaats waarvan vlijtig gebruik gemaakt wordt, cafeetjes, een havenbasin en nog veel meer. De volgende keer kom ik met de trein en neem m'n fiets mee. Dan gaan we nog veel meer bekijken.

Nu liepen we terug en belanden bij een hele grote kringloop-kledingwinkel. Ik kocht er een jurk van een bekende designer plus een cashmeretrui voor samen omgerekend 30 euro.

Weer thuis op het terras kregen we lekkere rabarbercrumble met ijs. En toen was het ineens bijna zeven uur in de avond en tijd om naar huis te gaan. We reden over heel rustige wegen. Dat is zeldzaam .

Het was een heerlijke dag met ook nog eens volop zon!

Zojuist heeft de chef Jeff van de trein gehaald. Hij gaat "even" helpen bij Sandra met een balk bij het dak die vernieuwd moet worden. Wat heb ik toch lieve kinderen.

PS: af en toe gaat alles sneller en goedkoper met de trein. Vaak kun je een zgn oranje-kaartje kopen en dan reis je voor 4,50 Euro van Odense naar Fredericia. 

3 opmerkingen:

 1. Heel gezellig om samen met je zoon te lunchen.
  HC Andersen weet het hoofd boven water te houden.
  Het is een mooie omgeving, zeker nu het zo mooi weer is. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou zeg, wat een verhaal van dat beeld...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Odense wordt steeds mooier. Dat zagen wij vorig jaar ook al. En we willen nog eens terug, we hebben nog lang niet alles gezien. Heerlijk om een wandeling et maken met mooi weer. En goed vooruitzicht, op de fiets kun je nog meer van de stad zien.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!