Over dingen en doetjes in Denemarken.

woensdag 29 november 2023

Food-upgrading

Upgrading. Ooit van gehoord? Het vernieuwen van oude en/of bestaande elementen. Nou, dat kan ook voor eten gelden.

Wij kregen gasten voor een lunch. Vrij plotseling. Op de zondag. Dat wordt dan een uitgebreide lunch a la Dinamarca. Een lunch met een herfst/kerst tintje.

Drie soorten haring, eieren met garnalen en nep-kaviaar (kuit), roastbeef, rullepølse, en de in dit land zo geliefde leverpastei. 

Bij de haring hoort curry-salade; bij de roastbeef remoulade met gebakken  uitjes en bij de rullepølse natuurlijk mosterd en ui-ringen en de leverpastei wordt vergezeld van gebakken bacon.

De haring kochten we gewoon in de winkel; een glas curry-salade werd veredeld met fijn gesneden stukjes appel en een kort gemaakt gekookt ei. De remoulade maakte de chef zelf ;-) Toevallig was de traditionele (homemade) rullepølse ook net klaar en we braden een roastbeef voor meer broodbeleg.

En de ietwat saaie leverpastei werd omgetoverd tot een traktatie door er twee centiliter rum in te verwerken. Oh, heerlijk was dat! Ik ga al m'n restjes sterke drank voortaan door de pasteien gooien, haha. 

Nog een kaasplank na met dadels en mandarijntjes. Goed brood, bier en een paar snapsen en iedereen was verzadigd. We deden er de hele middag over en kletsten elkaar de oren van het hoofd.

PS, ik pas dezelfde "truck" toe door extra garnalen toe te voegen aan een bakje gekochte garnalensalade. 

PS. We hebben een echte winterweek. Een dun laagje sneeuw en het vriest hard, 's nachts én overdag. De versnelling van mijn fiets was bevroren. De sprinklers van de auto ook.  Gelukkig hadden we net voor de kou wat buiten-kerstlampjes opgehangen. (bij de werkplaats).




3 opmerkingen:

  1. Nou Dorien, complimenten voor de goed verzorgde lunch.
    Dan voel je je een koninklijke gast aan tafel.
    Mooie om de sneeuw weer te zien, hier zou het ook vallen, maar dan in het water.
    Wel gezellig de lampjes aan de werkplaats. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een heerlijke lunch hebben jullie gemaakt. Ik snap wel dat het gezellig en lekker was.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Echt een goed idee, zo kun je heel snel iets heerlijks op tafel zetten. Hier is gistermiddag een dun laagje sneeuw gevallen.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!