Dit recept is voor 4 personen.
(Ik maakte slechts een halve portie en dat was meer dan genoeg voor twee)
Deeg:
3 dl water
2 eetl olijfolie
100 g tipo 00 meel (pizzameel)
250 g bloem/tarwemeel
2 theel bakpoeder
1 theel zout.
Vulling/topping:
400 g crème frâiche /zure room
zoutvlokken /flagesalt - ik heb gewoon zout gebruikt.
zwarte peper - vers gemalen
1 mespuntje nootmuskaat
250 gr bacon in dunne plakjes
2 (rode) uien (in dunne schijfjes snijden)
evt wat verse thijm.
Je maakt het zo:
Meng tipomeel en bloem met bakpoeder en zout.
In een andere schaal water en olie; dan voeg je het meel beetje bij beetje hieraan toe tot het deeg glat en soepel is. Kneed het goed in 7 - 10 minuten.
Zet de oven op de hoogste stand en zet de bakplaten in de oven zodat ze heel warm worden. Als je een pizzasteen hebt kun je die natuurlijk ook gebruiken.
Strooi meel op het aanrecht, deel het deeg in twee en rol het heel dun uit, zodat het op de bakplaten past. Rol het deeg uit op bakpapier (2 stukken).
Meng de crème frâiche/zure room met zout, peper en een mespuntje nootmuskaat. Smeer dit op de bodems en verdeel de uien en de bacon hierop.
Haal één van de bakplaten uit de oven en schuif de ene bodem hierop mhv het bakpapier. (De andere bakplaat bijft in de oven zodat die niet afkoelt, je bakt slechts een flammkuchen per keer).
De flammkuchen gaat meteen de oven in, bovenin, en je bakt hem 13 - 16 minuten tot de korst krokant en lekker is.
(de mijne was na 14 minuten klaar - de oven stond op 250 graden)
Strooi er evt. wat verse thijm over.
Flagesalt |
Recept : Valdemarsro.dk