De laatste dag van het oude jaar is (hier) een feestdag. Eerst was het slechts een feestavond (de avond vóór nieuwjaarsdag - en qua gewoonte worden alle feesten hier aan de vooravond van het gebeuren gevierd) maar heden is het vanaf de middag een feestdág. Bij een feestdag hoort lekker eten - een oudejaarsmenu - maar wij eten geen gekookte kabeljauw. Geen oesters of een drie gangen menu. Wij eten op oudejaarsavond 3 voorgerechtjes en twee toetjes! En dat doen we al jaren......
Het feest begint met feestelijke kleding, waarna de champagne wordt opengetrokken. Om zes uur is de jaarlijkse toespraak van de koningin, voorafgegaan door het opstellen van de wacht: de koninklijke lijfgarde. Ik ben helemaal niet koningsgezind en met mij vele anderen, maar om zes uur kun je een speld horen vallen op straat. Wij klinken elkaar toe in champagne. En dan aan tafel. Dit jaar heeft de kok des huizes het volgende menu:
Asperges met italiaanse ham
Garnalencocktail met avokado
Garpachio met garniture
Panna Cotta
Citroenbavarois
En ALLES is home-made.
Hierbij drinken wij champagne (en water :-))
Tussendoor kijken we wat tv - als er iets goeds is - en bij de koffie wordt kransekage geserveerd.
Het oude jaar begint als de oude wereldklok van Jens Olesen, die op het gemeente huis van Kopenhagen staat, de eerste slag slaat.
Dan zal het vuurwerk losbarsten......net als overal ter wereld.
Ik wens jullie allemaal een goed uiteinde!!!
En, zoals het hier ook de gewoonte is, wenst men elkaar Godt Nytår vóór 12 uur.
Over dingen en doetjes in Denemarken.
zaterdag 31 december 2011
vrijdag 30 december 2011
Licht in de kerstdagen.
donderdag 29 december 2011
Eetgewoontes.
Het logeetje is weer naar huis. Zijn dekbed en koffertje gingen de auto in en hij belde net nog eventjes op om welterusten te zeggen. Hoe komt het toch dat kinderen engeltjes zijn als ze alleen zijn maar hoteldebotel raken zodra hun ouders verschijnen.....Een wet van Meden en Perzen!
Morgen maar weer boodschappen doen. De meeste winkels zijn hier gesloten op oudejaarsdag. Ik gun het ze, vooral nu Nieuwjaar op en zondag valt. Heeft het personeel ook een beetje vrijheid.
Wat zullen we eten met oud en nieuw??
55% van de mensen hier eten (nog steeds) gekookte kabeljauw met mosterdsaus op oudejaars avond. Hoe dat er in 's hemelsnaam ooit is ingekomen is een raadsel. Misschien als tegenhang voor het nogal vette eten in de kerstdagen? Maar, nee dank je, gekookte vis is niet mijn kostje!
Morgen maar weer boodschappen doen. De meeste winkels zijn hier gesloten op oudejaarsdag. Ik gun het ze, vooral nu Nieuwjaar op en zondag valt. Heeft het personeel ook een beetje vrijheid.
Wat zullen we eten met oud en nieuw??
55% van de mensen hier eten (nog steeds) gekookte kabeljauw met mosterdsaus op oudejaars avond. Hoe dat er in 's hemelsnaam ooit is ingekomen is een raadsel. Misschien als tegenhang voor het nogal vette eten in de kerstdagen? Maar, nee dank je, gekookte vis is niet mijn kostje!
Het eten hier is gebonden aan tradities, die niet zo gemakkelijk doorbroken worden. Ik lieg niet als ik zeg dat 95% op kerstavond eend of gans eet, vergezeld van bruine en witte aardappeltjes, bruine sauce en rode kool met als desert ris à l'amande. Met oudjaar eet de helft dus kabeljauw en de andere helft ook iets met vis óf caslerib met boerenkool à la crème. Toch gemakkelijk voor de winkels, waar of niet?
En een andere zekere factor is dat álle weekbladen vanaf de eerste januari volstaan met dieeten om af te vallen.
woensdag 28 december 2011
Gedeelde diensten.
leuk hè?! |
kliederen met water |
kijken wat farfar maakt voor het eten |
dinsdag 27 december 2011
Post
maandag 26 december 2011
De rust van kerstmis.
Abonneren op:
Posts (Atom)