Over dingen en doetjes in Denemarken.

woensdag 21 november 2018

Kokende.

We reden van Lake Taupo richting Rotarua (waar de halve stad op z'n kop stond omdat Harry en Megan op bezoek kwamen).
We stopten natuurlijk in Wai-O-Tapu - Thermal Wonderland. De open kraters waaruit 100 graden warm water, gassen en lava uit bobbelen zijn fascinerend om te zien. Namen als "Devils Ink Pots", "Thunder Crater" en "Devils Home" zeggen het meeste. Maar mooi is het ook. "The Prim Rose Terrace" met al haar giftige dampen en kleuren. "Devils Bath", met een onwerkelijk groen-gele kleur alsof iemand een lading verf er in gegooid heeft, prachtig gewoon!
Het ruikt erg naar zwavel en gas, het bruist en bobbelt en desondanks zijn er vogeltjes die er nesten bouwen. 

Bij de ingang waren een hoop bomen, onder andere een Ponga (cyathea dealbate) waarvan het blad het nationaal symbool van New Zeeland is. De ene kant van het blad heeft een zilveren schijn. " The silver front of the ponga (silver fern) is our national emblem. Maori used the uptumed fronts to mark tracks used at night".Een wetenswaardigheidje. NZ heeft vele vliegvelden. 25 stuks op het zuid eiland en 18 op het noordelijke. 

Op de laatste dag van oktober reden we naar Matamata - naar Hobbitton, dat hoog op het lijstje stond. Dat was het waard!
De filmset van de film The Hobit 


 De filmset, waar twee jaar aan gewerkt was is bewaard gebleven en hedendaags een mooie toerist-attractie. Het is er echt zo mooi als op de film en we hebben wel honderd foto's gemaakt.
Men rijdt in een bus naar de filmset waar gidsen voor een rondleiding zorgen. De gidsen vertellen allerlei anekdotes. Bv dat de regisseur op de uitgezochte heuvel persé een boom wilde hebben. Die was er niet en moest vervolgens gemaakt worden; van staal met bladeren van stof. Toen die boom eindelijk kaar was vond hij de kleur niet goed en alles moest om-geverfd worden. 
Het maken van de set duurde twee jaar, zoals ik schreef. De opnames slechts 11 dagen! De eigenaar van het gebied vond het zo jammer om alles af te breken en zodoende bleef het staan en wordt het goed onderhouden.
De kunstboomDe Groene Draak
Klein bijkomstigheidje: In Matamata ligt een musicalacademie.
En moderne cowboys rijden op ATV'ers (crossers). Dat zagen toen de koeien verplaatst werden.1 opmerking:

  1. een andere blogster die ik volg was onlangs ook in Hobbitton. Lijkt me echt geweldig.
    En dat zwarte strand hieronder. Bijzonder!

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!