Over dingen en doetjes in Denemarken.

woensdag 5 december 2018

Vijf December.

Vijf december.

Het is hier een gewone - "vroeg donker" - dag.

Zo af en toe dan mis ik dat gezellige Sinterklaasfeest, maar waarschijnlijk is dat meer een soort heimwee naar het kind dat ik was dat met volle teugen genoot van dat feest. De voorpret, de statige Sint Nicolaas, die ondeugende zwarte Pieten, de surprises thuis en in de klas en als klap op de vuurpijl de pakjesavond. 

Sinterklaas is allang niet meer als toen. Wij hadden als kinderen  vrij van school de zesde december, want voor de allerkleinste kwam Sint Nicolaas immers pas 's nachts de cadeautjes brengen.


Nu lees ik in de kranten dat er veel mensen protesteren. Discriminatie van de zwarten. Commercieel gedoe. Wat jammer toch....Kan het zijn dat de mensen in Nederland te weinig gedaan hebben om hun tradities in ere te houden? Dat men door de zogenaamde openheid naar andere culturen hun eigen waarden hebben geringschat? Ik weet het niet maar een volk heeft tradities nodig. Alle volkeren hebben een traditie nodig. Dat schept een band en dat schept herkenning, dat zorgt voor samenhang.

Tradities veranderen - gelukkig. De feesten worden een beetje anders. Er komen nieuwe dingen bij, de liedjes veranderen...maar de kern blijft hetzelfde.

Ik wens iedereen een prettig, warm en gezellig Sinterklaasfeest toe.

Vijf december, vijf december ja dat is een blijde dag
Dat arm en rijk en oud en jong weer vrolijk wezen mag
Vijf december, vijf december en het hele land viert feest
Want Sinterklaas is jarig en dan roepen wij het meest...enz.


1 opmerking:

  1. We gaan er vanavond een heerlijk avondje van maken. En tja, er is al zoveel gezanikt en gezeurd over dit mooie feest, dat ik er verdrietig van ben af en toe.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!