Over dingen en doetjes in Denemarken.

donderdag 14 februari 2019

Musso en meer.

Ik lees Musso. Guillaume Musso, een van de meest gelezen schrijvers in Frankrijk staat er in het nawoord. Zijn boeken lezen gemakkelijk weg. "Pageturners" zoals dat heet, maar na een dag of wat zijn ze weer je hoofd uit gevlogen. Maar ik heb een gezellige "lees".

Ik brei nog maar een paar sokken; ontspannend.

Eigenlijk had ik weer een tolkopdracht, deze keer in Aabenraa, maar die werd afgezegd. 
Weet je, dan houden we toch gewoon een vrije dag! En gaan we naar de late middag film. Een Deense, met Jesper Christensen in de hoofdrol. Heb je een paar James Bond films gezien dan ken je hem als Mr.White. Een alzijdig acteertalent!


Afgelopen zondag waren we in Jelling. De bakermat van het koninkrijk Denemarken.
Daar, waar de twee Jellingstenen staan, waarop in Runenschrift gebeiteld dat Harald ervoor zorgde dat de Denen gekerstend werden. Hier begroef hij zijn vader Gorm en moeder Thyra.

Dat met het Christendom namen de mensen niet zo nauw. De meeste heiligendagen werden aangepast aan de oude traditionele en men bleef Jul - de winterzonnewende en de midzomernacht vieren. 
De oude Goden leefden voort :hier de weekdagen - de God Tyr = Dinsdag, Odin (Wodan) = woensdag, zijn vrouw Frigg kreeg de Fredag en naar de God met de hamer Thor is de torsdag vernoemd.
En een zielig Christusfiguurtje werd afgebeeld als en stevige Viking; een sterke krijger! (Hij staat afgebeeld op de steen  - zie de tekening boven).

Er zijn ook veel mensen die naar de oude Goden en Vikingen vernoemd zijn:
Thor, Toke, Thorstein, Rune, Erik, Ask, Bjarne, Hjalte, Regnar..
Freja, Aud, Edda, Liv, Nanna, Sigrid, Solvejg, Ingrid, Aase, Gro..

Het museum is gratis, dus als je ooit deze kant opkomt...

1 opmerking:

Gezellig, laat gerust een reactie achter!