Over dingen en doetjes in Denemarken.

dinsdag 17 maart 2020

Wat doen de Denen?

Die zingen.
Net als de Italianen.
Vanaf de balkonnetjes in de stad.
Ook hier in de stad. Ik zag het op Facebook.

Of we zingen mee met liederen op de computer.
Christina, een van onze eerdere dirigentes, zet zich elke avond achter haar piano en nodigt ons uit om mee te zingen. Ze kan ons niet horen; wij haar wel. Maar ze kan ons wel zien.
Zo smeren we onze stemmen toch een beetje.

- fordi det giver mening at synge sammen
Fællessang i aften tirsdag online kl. 20.45
Hej med dig

Hvis du har læst med de sidste par mails, ved du, at jeg laver fællessang online om aftenen i denne tid. Hvis det ikke er noget for dig, så spring over disse mails, jeg skal nok vende tilbage til mere almindelige input når vi er på den anden side af dette.

Og hvis det er noget for dig og du har brug for en pause fra corona tænkning og for at lige at trække vejret og mærke dig selv, så læs videre.

Vi synger for at være fælles om noget, for at trække vejret, for at udtrykke os. Og det skal der være plads til. Det har vi brug for, ikke mindst nu. Så derfor arrangerer jeg fællessang i aften - hjemme fra din computer. Det er ikke en livestream men et møde online - du kan se de andre, som er med. Og det er ret livsbekræftende.

Vi mødes kl. 20.45 og synger 4 sange sammen.
Tirsdag synger vi disse sange (ja, der er Benny Andersen tema :-) ) På linksene under sangtitlen finder du teksten.
Hilsen til forårssolen
Svantes sorte vise
Svantes lykkelige dag
https://www.festabc.dk/1/se-hvilken-morgenstund.


Soms is het internet ietsje langzamer dan we gewend zijn. Dat komt waarschijnlijk omdat er zoveel mensen "op zitten" - net als de vogeltjes hierboven.
De kinderen krijgen ook hun onderwijsmaterialen - hun huiswerk - vis de computer. Maar ja, in een keer een miljoen jongeren op het net!! dat vraagt om langzaamheid. Er wordt aan gewerkt, zegt de regering.
Er wordt ook gewerkt aan compensaties voor het bedrijfsleven, de mensen in loondienst en hulppaketjes voor de kleine zelfstandige zitten er aan te komen (dat moet ik eerst zien, bromt de chef).
De gemeente betaalt alle rekeningen per omgaande en slaat voorraden papier, pc dingen ed.in. Bouwprojecten worden naar voren geschoven en nog wat andere dingen.

De restricties op het gebied van de volksgezondheid worden verhoogd. Geen feestje bouwen mensen, niet met veel volk de supermarkt in, geen tandarts of kapperbezoekjes, niet met z'n allen op de speelplaats of in de dierentuin. Betalen met de pinkaart of telefoon. Wel graag on-line eten laten bezorgen om de kleine zaakjes te helpen en: afstand houden! 

Dat doen we dus maar.
Elke dag is er een persconferentie om ons op de hoogte te houden van de stand van zaken en vanavond hield ook de koningin een kleine toespraak.


Saai?  Ach...Wij hebben nog steeds wat orders, maar dat zal na deze week wel minderen. En als het mooi weer is, net als vandaag, dan fietsen we een flinke ronde. Vandaag kregen we extra beweging. Net toen we het verste van huis waren stopte de batterij van de fiets van de chef en hij kwam niet meer op gang.
Om beurten hebben we die zware fiets naar huis getrapt - natuurlijk in tegenwind en vele heuveltjes op. Maar het regende niet! Dat is veel waard.
1 opmerking:

  1. Interessant om te lezen hoe het in Denemarken gaat. En waar zouden we zijn zonder internet denk ik nu regelmatig. Mijn jongste zoon zit in het eindexamenjaar en kan dankzij internet toch gewoon leren.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!