Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 12 december 2020

Alle dagen grijs

We komen zonlicht te kort hier ter land. 
7 minuten zon per dag, als je de uren uitsmeert over het aantal dagen.
Dat is gewoon heel erg weinig. Het ene front lost het andere af. Regen en of een heel dik wolkenpak. Wat kun je er aan doen? Niks nie!


De chef en ik fietsten naar de stad voor nog een paar kerstcadeautjes. Dat vindt hij een vervelend ding; kerstinkopen doen. Maar even eruit, even fietsen doet hem goed. Hij is gestopt met die garbabentin tabletten want daar kreeg hij vreselijke kramper van in zijn nekspieren. Maar nu komt de rugpijn weer terug. Au! Pest of cholera; kiest u maar.
"Zullen we een kleine lunch pakken bij café Vivaldi?". Oeps, helemaal vergeten dat hier sinds gisteren ALLES dicht is. Behalve de winkels. Die Corona blijft maar snoepen van onze kleine pleziertjes. Oh, wat zie ik uit naar die vaccine!

Dan maar thuis een boterham eten. Met lekkere vette haring (D-vitamine) en, weet je wat, we nemen er een schnaps bij! Skål.


Niets is gewoon. 
De klas van Carl stond dit jaar voor het kerstspel; Normaal in levende lijve, nu hebben ze er een film van gemaakt. Heel leuk. Met het kribbenspel waar de kabouters de toneelspelers plagen. 


En natuurlijk de luciaoptocht. Lucia is morgen; een van de donkerste dagen voor kerstmis. Het gebruik is in de tweede wereldoorlog overgenomen van Zweden om licht te brengen in de duistere tijd. 


 Ons traditionele kerst-uitje met de oudste kleinkinderen gaat ook niet door. Eerst ging alles in Aarhus dicht, nu ook in Horsens (en bij ons - en vele andere steden).
Ik kreeg netjes m'n geld teruggestort; maar jammer is het.
Misschien was het beter vol te houden toen het zomer was; toen de zon scheen; toen de deuren openstonden en je de tuin in kon. Of naar het bos fietste, en naar het strand.
Sancta Lucia; kom op met het licht!


5 opmerkingen:

 1. Je moet maar goed denken aan volgend jaar, dan genieten jullie extra van alle leuke winterdingen, die je nu moet missen. Het zal in Nederland ook wel strenger worden. Het kabinet komt morgen alweer in vergadering bijeen. Oh jee, oh jee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier is het weer niet veel anders, soms in de middag wat zon.
  Maar het meeste van de dag heb ik wel het licht aan, zo donker in huis.
  Sommige medicijnen hebben bijwerkingen die je liever kwijt bent.
  Ik gebruik 3 keer per dag 2 tabletjes gewone paracetamol 500 mg met een tabletje Codeïnefosfaat 20 mg, moet je wel via de huisarts aanvragen.
  Deze werken bij mij het beste, zonder bijwerkingen.
  Corona maakt veel kapot en we zijn er nog lang niet mee klaar.
  Thuis kun je het gelukkig ook gezellig maken en meeleven met de jongeren die hun best doen om het licht tijdens de kerst te brengen. Hans.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Dorien.

  nou... dat was wel een heel erg fijn lunchje!
  Oost west thuis best...
  We moeten er thuis maar het beste van maken, iets anders zit er niet op.

  Jij bent er goed in en ik gelukkig ook.
  Skôl!

  Marlou

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou en of, je moet het leuk maken voor jezelf. Schnaps en een vette haring. Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!