Over dingen en doetjes in Denemarken.

maandag 5 april 2021

Ietwat Deense geschiedenis

Vandaag wordt de bevrijding van Bornholm gevierd. Bijna een jaar later dan de rest van Denemarken - en heel Europa - bevrijd werd. En dat lag en ligt natuurlijk aan de ligging van het eiland Bornholm, het meest oostelijk gelegen Deense eiland. De ligging was belangrijk tijdens WW2. Midden in de Oostzee, ten noorden van Duitsland en Polen. Toen alle troepen werden overgegeven aan Montgomery in mei 1945 moesten de Duitsers vluchten. De Russen drongen op vanuit het oosten, dus vluchten naar het westen was de enige mogelijkheid. De Duitse generaal von Kampfz wilde zo lang mogelijk Bornholm behouden om de Duisters de mogelijkheid tot ontsnappen te bieden. Toen bombardeerden de Russen het eiland en bezetten het zelf. Pas in 1946 konden de Denen in onderhandeling gaan met de Russen en werd Bornholm bevrijd op 5 april. Dat is vandaag precies 75 jaar geleden en dat wordt - op coronawijze - gevierd.


Mooi Bornholm - solskins-øen wordt het genoemd, het zonnige eiland.
Onder de labels links kun je meer zien van onze vakantie op Bornholm.

Tweede Paasdag vandaag.
Het raam op de overloop was bedekt met sneeuw.


Buiten kijkend zag het er zo uit in de achtertuin.


April doet wat hij wil.
Ik las een leuk verhaaltje bij een van mijn Deense medebloggers Randiglensbo.dk waarin verklaard wordt waarom het weer in April zo grillig is.
Volgens een oud verhaal was het namelijk zo dat in de tijd dat het weer verdeeld werd over de verschillende maanden, April te laat kwam of overgeslagen was. Oei, wat nu te doen. De oplossing was dat alle maanden een klein beetje van hun eigen weer afgaven en daarom is het weer van April zo veranderlijk.
Dan weet je dit ook weer 😊


Wij waren uitgenodigd voor de lunch bij zoonlief en familie. En zo komen we te praten over de boeken die we lezen en gelezen hebben. Zij hebben een kast, nee twee kasten vol met boeken om U tegen te zeggen. 
Ik leende deze twee, Morten Pape, een Deense roman- en manuscript schrijver en een boekje in het Engels ( van een Chinese schrijver).
 Ik moet m'n taal toch bijhouden, nietwaar. 


Op de paastafel stond ook een cake gebakken in de vorm van een paaslam. De vorm is nog van Ivona's grootmoeder geweest. In Bosnië was het gebruikelijk om met Pasen een paaslam te bakken en deze koek had haar zwager Martin, die kok is gebakken. Hij is degene die de vorm overgenomen heeft. Lekkere cake, die doorkruid is met fijngehakte noten, wat men veel gebruikt in de Balkanlanden.
Natuurlijk sloegen we ook de gekookte en gekleurde eieren tegen elkaar. 
Wie won kreeg het ei. 


De laatste foto gaat over de verkiezingen in Groenland. Het laatste debat vindt vanavond plaats. Groenland maakt deel uit van het koninkrijk Denemarken, maar is wel zelfstandig. Het gaat er altijd om of ze zich geheel willen afscheiden of niet. De grote machten, USA en Rusland hebben grote interesses in Groenland. Ook Australie wil boren want er zit uranium in de bodem. De Noord-West passage, die door de klimaatveranderingen open ligt is belangrijk voor de scheepsvaart. Kortom, het eiland /bijna continent aan de Noordpool is een belangrijke rol gaan spelen in de wereldorde. We wachten af .....

2 opmerkingen:

 1. De bevrijding van Bornholm is zeker een viering waard, niet meer onder het nazi juk.
  Wat een leuk verhaaltje over april, vandaar 'april doet wat hij wil'.
  Wat mooi het paaslam en Groenland is een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Denemarken.
  Niet alleen een Deense lente, maar ook een Hollandse.
  Het was zeker even schrikken, sneeuw.
  Maar tussen de buien door heerlijk gewandeld, met zon. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, die cake in de vorm van een lam vind ik knap gemaakt zeg. Hier in de Achterhoek is het vandaag ook wit...

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!