Over dingen en doetjes in Denemarken.

woensdag 20 oktober 2021

Over taal en boeken..


"Oh, comme la pluie tombait au-dehors. Hjalmar l'entendait même dans son sommeil et quand Ole-Ferme-l'oeil entrouvrit la fenêtre il vit que l'eau montait jusque'au ras du chambranle. Un vrai lac."

Het sprookje "Ole-Ferme-l'oeil et le petit Hjalmar" van Hans Christian Andersen; in het Frans.

Ergens in de jaren 80 besloot ik om mijn Frans bij te spijkeren. Ik haalde ooit een zesje op mijn eindexamen en vond dat het beter kon. Dus melde ik me aan bij de avondschool op het VUC hier in de stad. Dat leren was best moeilijk. Ik woonde "pas" tien jaar in Denemarken en de les werd natuurlijk in het Deens gehouden. De grammatica geleerd als kind zit er zo vast ingespijkerd dat het bijna onmogelijk is om een andere term voor werkwoord, toekomstige tijd, zelfstandig naamwoord en ga maar door te onthouden. Dus leerde ik Frans met een Deense uitleg over een Nederlands bruggetje. En toen al dacht ik: als we nu eens allemaal de Latijnse namen gebruiken! Dan zou Duits en Engels ook makkelijker zijn. En wat te denken van Spaans en Italiaans. Een werkwoord is een verbum, toekomstige tijd is futurum en een bijwoord een adverbium. Dat zou me zeer geholpen hebben. Ik sloot overigens de opleiding af met een (omgerekend naar het NL systeem) dikke negen.

Een van de opgaven was om een verhaaltje uit je hoofd te leren. Dat deed ik en ik heb er echt vaak plezier van. Ole Lukøje, Klaas Vaak.  Natuurlijk een sprookje van Andersen. Dit is het woensdag verhaaltje. Dat kan ik nog steeds uit m'n hoofd opdreunen en het is erg toepasselijk als het regent. En dat doet het hier! 

Ook leuk; ik heb een boek gewonnen. Via een van mijn mede-bloggers. Het wordt opgestuurd en ik ben benieuwd. 


Een Deens boek natuurlijk. Kom maar op: ik lees Nederlands, Deens, Duits, Engels....nja, in het Frans lees ik slechts af en toe een artikeltje of wat er op de achterkant van een wijnfles staat.....

4 opmerkingen:

 1. Hans Christian Andersen heeft ons vele mooi sprookjes gegeven.
  Maar ik hou het maar bij Nederlands.
  Je hebt blijkbaar een talen knobel en ook interesse in andere talen.
  Het is ook wel een leuke uitdaging om ze te beheersen. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ In Denemarken hebben we ooit een museum bezocht, we moesten eerst zelf de sleutel halen bij de VVV.
  Was een heel bijzondere ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ongelooflijk knap van je om je Frans op te gaan frissen, terwijl je misschien het Deens nog niet helemaal onder de knie had. Moedig hoor..
  Maar je hebt vast talent voor.
  Leuk die dag verhaaltjes, ik kende ze niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aaah Ole-Ogensluiter. Ik ga het meteen nog eens lezen

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!