Over dingen en doetjes in Denemarken.

maandag 20 december 2021

Æblegløgg

Æblegløgg, zonder alcohol. Æblegløgg = appelgløgg. Zoals Glühwein in Deutschland gedronken wordt, drinken we hier gløgg. "Normalerweise" altijd gemaakt op rode wijn met een hoop kruiden en een scheut rum, of cognac of andere sterke drank. Gløgg is zoeter dan Glühwein, maar de chef houdt er niet van. Maar...in het nieuwe café/theesalon/ dessertcafé in de stad vroeg ik om een glas æblegløgg en die wás me toch lekker!! Thuisgekomen zocht ik het recept op, et voilá, dat deel ik met jullie.


Eerst maak je het "extract".

1 liter appelsap, 3 dl. sinaasappelsap, sap van 3 citroenen, 6 dungesneden plakjes verse gember, 6 sterrenanijsjes, 90 gram suiker, 10 stk kardemom, 2 kaneelstokjes en 1 vanillestokje.

Breng dit aan de kook en laat het daarna op laag vuur een half uur sudderen (met de deksel op de pan).

Giet het mengsel met alle ingrediënten in een pot en laat het een nachtje trekken. (drie nachtjes mag ook, maar daar had ik geen tijd voor). Hierna zeven en bewaren in een fles.

Servering (voor 8 personen) : breng 2 liter appelsap, juice of vlierbloesemsap aan de kook (2 dl pr.glas). Neem de pan van het vuur en doe het æblegløgg extract erbij. Heet serveren.

PS, de chef vindt het heerlijk! 

Voor degenen die het graag wat "sterker" willen kan ik aanbevelen er een scheut Calvados bij te doen 🥂 Skål!

3 opmerkingen:

Gezellig, laat gerust een reactie achter!