Over dingen en doetjes in Denemarken.

maandag 13 december 2021

Lussekatte, maar geen Lucia optocht.

 


Het is vandaag Luciadag en in Zweden bakken dan ze "Lussekatte". Ze zijn vernoemd naar Lucifer die duivel, die zich in een kat veranderde, Maar de kleur geel verried de kat en toonde de ware gedaante van Lucifer. Daarom zijn de broodjes geel gekleurd door er safraan aan toe te voegen.

Hier zijn geen Lussekatte en dit jaar ook geen - of weinig - Lucia-optochten. Toch jammer dat we de Luciabruid niet te zien krijgen; het voorste meisje met de lichtjeskroon op haar hoofd. De Lucia uit de legende droeg het licht op haar hoofd om haar handen vrij te houden voor het helpen van armen en hulpbehoevenden.

En nog veel eerder, in de tijd van de Vikings, werd de dertiende december beschouwd als de dag van de zonnen-kering. De nacht van de 12 op 13 december was een nacht vol spoken, geesten, duivelsgebroed en weet ik wat al meer ( hé, er zijn nogal wat onheilspellende nachten hier). Daarom werden er veel vuren gebrand. Ja,ja, die legenden, oude verhalen en bijgeloof.

Bijgeloof?! Dat je bijvoorbeeld een knopspeld in het tafelkleed moet steken als je met dertienen aan tafel zit. Dan zijn er toch veertien "koppen". (mijn schoonmoeder wist alles van bijgeloof). Tja, morgen zijn we met z'n dertienen; voor de kerstafsluiting van het koor. Aan tafel bij Dorit, die haar huis beschikbaar stelt. We hebben geen buffet; geen pakjesspel maar ik ga smørrebrød halen. Na het eten gaan we met z'n allen naar de kerk in Pjedsted, waar onze dirigent een orgelconcert geeft. 

Onze Lunakoor-bijdrage afgelopen zondag? In de kerk van Egeskov? Nou, we waren slechts met negen koorzangers, maar het ging best goed en werd heel erg op prijs gesteld. Er waren overigens ook maar weinig kerkgangers; ik geloof dat ik er 25 telde 😇😇. Toch altijd fijn om te zingen; om sámen te zingen.

En dat met de nacht van 12 op 13 december? Ik heb heel slecht geslapen afgelopen nacht. Zo slecht dat ik vandaag een middagsdutje deed.... Zou het dan toch.......


4 opmerkingen:

 1. De duivel verrade zich zelf, de Lussekatte zijn een waarschuwing.
  Corona neemt wel veel gezelligheid af, of de duivel nu in de vorm van een virus komt.
  Een middagdutje is nog niet zo verkeerd. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk dat de duurzame bomen wel een uit Zweden kunnen komen.
   Wat is duurzaam bouwen?

   Verwijderen
 2. Wat een leuk verhaal achter deze koekjes. Grappig hoe elk land zijn mythes heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer even bijgelezen. Ik word altijd zo blij van jouw verhalen. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!