Over dingen en doetjes in Denemarken.

vrijdag 14 januari 2022

Margrethe

Allez dan, even een blogje over Margrethe de tweede die precies vandaag 50 jaar op de Deense troon zit.


Ze was 31 jaar toen staatsminister Jens Otto Kragh vanaf het balkon drie maal riep: "Koning Frederik de negende is dood, leve koningin Margrethe de tweede". 

Ach ja, een koningshuis kost een hoop, maar okay, deze koningin heeft het toch maar gepresteerd om de populariteit ervan te verhogen. Als ze op oudejaarsavond het volk toespreekt dan is er echt geen kip op straat. Een koninkrijk is vast van de verleden tijd, maar het schijnt dat buitenlandse staatsleden en diplomaten het nog steeds een hele eer vinden om een voortreden bij de koningin te hebben. Abdiceren? Nee, dat zit er niet in. De koningin blijft zitten waar ze zit tot ze van de troon valt. 

Een wijze koningin, die overigens een groot kunstenares is. Ze tekent, schildert, borduurt, ontwerpt costumes, decoupeert, choreografeert en nog veel meer... Tillykke dronning Margrethe.
5 opmerkingen:

 1. Een koningshuis blijkt toch wel veel geld in het laatje van de staat op te leveren.
  Denen zijn socialer en hebben meer een wij gevoel, daarom verloopt het met de corona ook beter dan in andere landen. Hans

  Ot. Heb een verzoekje voor je gedraaid in de show.
  Bee Gees - Children Of The World
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie dronning lijkt me een heel leuke dame. Ik zag laatst een prachtig door haar en haar moeder geborduurd groot altaarkleed. Ze hebben er samen vele jaren aan gewerkt. Zolang het merendeel van een volk een koningshuis wenst, zal het best in stand blijven. Tenzij zo'n familie er een rotzooitje van maakt natuurlijk. En we kunnen nou eenmaal niet alles in geld afmeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind haar hartstikke leuk. En vooral dat ze die creativiteit gewoon uit en laat zien. Mijn favo koningin is Elizabeth, maar daarna die van jou. Elizabeth en zij schijnen trouwens goede vriendinnen te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze is ook een goede vriendin van Beatrix en is peettante van de koning.

   Verwijderen
 4. Wat een lief eerbetoon aan 'jouw' koningin. Geweldig zo creatief als ze is, en dat overal zichtbaar laat zijn. Dat vond ik van Beatrix ook zo leuk, dat beeldhouwen en daar ook voor uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!