Over dingen en doetjes in Denemarken.

zondag 8 mei 2022

Als de wind gaat liggen..


Vandaag zette ik vier tomaatplanten en twee augurkenplantjes in de kas. Eindelijk is het echt warmer geworden hier in het koele noorden. Die koude noordwestenwind draaide vandaag naar het oosten. Maar oef, wat is het droog! Code rood voor heel Denemarken. Dat betekent uitkijken met open vuur! Verboden is het nog niet, netzomin als waterbesparende maatregelen. Het heeft genoeg geregend in de wintermaanden, denk ik. Maar de aardappelboeren zijn bang voor hun aanplant met die hele droge grond. 


Moederdag vandaag. Moederdag valt altijd net na de verjaardag van de chef, dus dat houden we altijd heel klein. Ik vind het fijn dat de kinders aan mij denken, maar ik sta ook stil bij vele van mijn vriendinnen en kennisen, die geen kinderen hebben of kinderen met psychische problemen of kinderen die aan de andere kant van de wereld wonen, aan hen die hun moeder veel te jong moesten missen of in de ouderdom aan Alzheimer. Maar ja, het is moederdag in vele landen; de damesbladen staan vol met verhalen; de bloemisten gun ik het van harte...'t is nu eenmaal zo. 

(PS, lang geleden hadden ze het vergeten. Mijn eega ook, hoor; de kinderen waren zo oud nog niet. Tja, ik voelde me toch een beetje zielig, erg hè. Later hebben ze er altijd aan gedacht. Ik hoef geen cadeautjes; een knuffel, een kaartje al lang goed..met een knipoog)

Gisteren ging ik een flink eind lopen. Ook al doe ik alle klusjes in huis en tuin, toch is het niet genoeg voor m'n stijve benen. Het was heerlijk wandelweer. Eerst het zomerjack uit, daarna m'n vestje..lekker zomers.


De statige zwaan op de foto heeft zojuist twee ganzen verjaagd die te dicht bij het zwanennest kwamen. Wat een geblaas; hij joog ze de hele vijver door. De eenden keken ongedeerd toe. Er zijn maar weinig eenden te zien vanwege het broedseizoen. Een paar eenzame rakkers en een waterhoentje zwemmen er nog.


Langs dit pad, dat ook langs het Madsby park /het speelpark loopt zijn diverse zonnenpanelen geplaatst. Genoeg denk ik om de verlichting langs het pad (3 km), de robot-grasmaaiers en noodzakelijke energie voor het park op te leveren. 

Hoe het met de chef gaat! Vandaag een heel stuk beter!! Hij was tot een uur of drie "op de been", nu is hij "ondergedoken", in slaap...De wond geneest heel goed. Hoe het er van binnen uitziet? geen idee :-)). 

Deze week staan er drie tolk-opdrachten in de kalender. Een etentje met de "alten" morgenavond, een avondje koorzang en vrijdag is het Storbededag. Iedereen is dan vrij. Een korte drukke week dus. Misschien valt er wel een druppeltje uit de hemel, voor het land!

4 opmerkingen:

 1. Wat fijn dat het zo goed gaat met manlief!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Droogte lijkt wel over noord Europa te trekken, hier ook erg.
  Maar het begin van de vruchten is ontstaan.
  Feestdagen, zoals Moederdag hebben altijd een schaduwkant.
  Gelukkig dat het met Chef goed gaat. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Dorien,

  ben ook al in de weer geweeest met de zaailingen en heb ze toch maar weer binnen gezet. 's Nachts zo koud!
  Het gaat nog wel wat worden!

  Fijn, dat de chef zo goed gaat. Houwen zo!

  Groetjes van Marlou

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die verwachtingen rondom Moederdag zijn toch lastig af te schudden. Je wordt er zo mee omringd!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!