Over dingen en doetjes in Denemarken.

donderdag 19 mei 2022

Wat zomerse dingen.

De zomer is Denemarken kun je niet vergelijken met de Nederlandse, speciaal niet met de Brabantse zomer die vaak echt warm en zwoel is. Hier jubelen we als de thermometer op 20 graden staat en de wind is gaan liggen. 
We hebben een paar fijne zomerdagen gehad; nu zegt het weerbericht dat er kans op regen is. Op vier druppels op het dakraam na is er nog niks van te merken. En het is zo nodig; de grond is kurkdroog.
Maar wel; hoera, lange dagen, lichte nachten, vogels, bloemen, groene bomen...

Hier komt "Ida's sommervise":


Astrid Lindgren schreef "Ida's zomerlied" voor de film "Emil en het varkentje" van 1973. Het liedje beschrijft de aantocht van de zomer gezien door de ogen van een kind. In de film wordt Ida in de vlaggenmast gehesen en ziet de wereld met nieuwe ogen. Misschien wil Astrid Lindgren ons vertellen dat men soms iets moet achterlaten om een nieuwe kijk op de dingen te krijgen.


Ik heb het vertaald:  

"Je moet niet denken dat het zomer wordt als ik het geen zetje geef en het zomers maak. Zo komen de bloemen sneller. Ik zorg ervoor dat de bloemen bloeien en ik maak de hele wei groen. Nu kan de zomer komen want ik heb de sneeuw weggeblazen. Ik vul de beek met water zodat het bruist. Ik vul de lucht met zwaluwpaartjes en zorg dat er muggen genoeg zijn om te eten. Ik geef alle bomen hun groene blaadjes zodat de vogels hun nestjes kunnen bouwen. Ik verf in de schemering de lucht rood als de zon ondergaat. Ik zet bloesem in de appelbomen en ik denk dat jullie dat mooi vinden samen met de bloempjes in de bosaardbeien die ik aan de kinderen geef net als al het andere fruit. Ik vind spannende plekjes waar kinderen kunnen ravotten en springen. Zo vul ik de zomer in de kinderen en geef hun benen sprongetjes."

En verder:

De chef en ik gingen gisteren eens een keertje uit eten. Bij "Kims Køkken" in de stad. zoiets tussen Chinees en Japans in . Vier kleine gerechten voor twee personen. We kregen het niet eens op. Het was wel om je vingers bij af te likken.


In de tuin wordt het ook zomer. Kijk maar eens naar de bessen in aanwas.


De roos die ik met moederdag kreeg is geplant. En nu maar goed water geven elke dag!


's Zomers lees ik graag. Ik heb me daar toch een stapel boeken liggen. Als ik er eentje uit heb ligt er alweer een volgende. Op aanbeveling van kinderen en vrienden die maar al te graag delen in hun leesplezier.


En iets meer:

Afgelopen dinsdag was het de laatste zangavond van ons Lunakoor. We hebben helaas het koor moeten opgeven. De dames worden ouder; de stemmen willen niet zo goed meer; sopranen klinken als alten; het gehoor van velen gaat achteruit; en er komen geen nieuwe leden meer bij. 
Jammer maar alles heeft een eind (een regenworm heeft er twee, zingt Shubidua)

Volgende week dinsdag is er een Adieu Lunakoor avond.
Ik heb smørrebrød besteld, Helle koopt chocola en wijn, Hanne schreef een lied.....het wordt vast gezellig. Ik ben 20 jaar lid geweest van dit koor; ik zal het missen. Vrienden voor het leven heb ik gemaakt!
Maar, met Astrid Lindgrens woorden: Iets loslaten geeft ruimte voor iets anders.


Ik maakte nog snel een foto vanuit het raam van het oefenlokaal. Een kijkje op het nieuwe parkje en op de kade waar weer cruise schepen aankomen. (het witte gebouw rechts is "onze" lokaliteit).


Eerlijk gezegd mogen ze van mij wegblijven die vervuilers. Maar het zal wel geld in het laatje brengen.

6 opmerkingen:

 1. Altijd een stapel verse boeken binnen handbereik, wat een heerlijkheid! Mooie tekst die hè vertaald hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vandaag was het gewoon donker en zwart buiten, was niks aan.
  De video is niet beschikbaar, maar er is ook een andere op YT. Idas sommarvisa – Jag gör så att blommorna blommar.
  Dank voor de vertaling, nu ken ik de tekst.
  Het uit eten was wel gezellig en smaakvol.
  Ouderdom komt met de jaren, opeens ga je het steeds meer merken.
  De cruise schepen zijn geen kleine schepen die aanmeren. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is hier in orden. Video werkt hier, reageren kan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Reageren lukt weer! Dat kon al niet meer van voor de operatie van 'de chef'. Goed dat er op dat vlak zo'n goed nieuws is. Ongelooflijk hoe snel hij weer op de been is. Zo fijn voor jullie.

   Verwijderen
 4. Hier vandaag flinke buien. Was hard nodig, maar is nog steeds veel te weinig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk al die zomerse dingen en lekkere hapjes lagen er op jullie bord.
  Wat een kolos zo’n cruise schip.
  Het wordt gezellig op jullie terras, lekker in het zonnetje, bordje bessen op schoot en een heerlijk boek.
  Laat de zomer maar komen !

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!