Over dingen en doetjes in Denemarken.

vrijdag 26 augustus 2022

Højt belagt

Kijk haar eens glunderen, ons Carolien'chen. Ze staat hier in de deuropening van de kamer naar het balkon van haar nieuwe appartement. Ze is verhuisd, inderdaad. Naar een groter en lichter appartement én eentje met balkon. Het ligt midden in de stad en is helemaal opgeknapt omdat de voorgevel er twee jaar geleden van afbrak en het huis ontruimd werd. Omdat het huis verzakt was/is (het ligt op oude moeras-grond) moest alles vernieuwd en genivelleerd worden. Nu merk je alleen nog in het trappenhuis dat het een scheef huis is. Je wordt gewoon een beetje zeeziek ;-).Van binnen is het op en top in orde! Nieuwe vloeren, nieuwe keuken en bad! Een zitgedeelte, een eetkamerdeel, een ruime slaapkamer. Lekker licht en heel gezellig.
Vanaf het balkon heb je dit uitzicht. Dit is de oude Købmagergade-school, nu omgebouwd tot  seniorenflats . De voorkant van het appartement ligt aan de straat. Herrie, nee hoor, de flat is op drie (eigenlijk vier) hoog. 't Is wel een hele klim, speciaal voor de morfar, maar als je bent uitgenodigd om een kijkje te komen nemen dan doe je dat toch.

Beneden is een gezamlijke wasruimte met wasmachines en droogtrommel (zoals overal in Denemarken) en er is een schuur voor fietsen en zo.
 

Het is wel duurder wonen dan haar vorige stekkie, dus nu heeft ze besloten om haar auto te verkopen. Je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

We prijzen ons gelukkig met het feit dat Denemarken geen woningnood kent. In iedere geval niet in de provinciestadjes. In Kopenhagen en Aarhus ziet het er wat meer somber uit. Vooral wat de huurprijs betreft. 


Mijn fiets is weer gemaakt! Helemaal opgeknapt! Zelfs een nieuwe ketting en remschijf. Een nieuw display en nog meer.  Het kostte natuurlijk een rib uit m'n lijf, maar 't is maar net wat de chef zei: "omgerekend heeft het je 240 kronen (32 euro) per jaar gekost. Rij daar maar eens auto van".
Ik ben echt zo blij met m'n fiets! Vandaag begon de feestweek in het "Trekant-område" Het driehoek gebied Vejle-Kolding- Fredericia.
Dit werk heet Bycatch (bijvangst) en is gemaakt door twee kunstenaars uit Berlijn. De feestweek staat in het teken van het miljeu.

We fietsten langs de haven waar dit kunstwerk een paar dagen blijft liggen. Je mag er op klimmen; wel op eigen verantwoording (en kinderen alleen als er een volwassenen bij is).De week is weer eens keer voorbij gevlogen. Eigenlijk stond er niks op het programma, maar de dagelijkse bezigheden kregen de hoofdrol.
Er is geprint, gedrukt, geknipt, gepakt.
De boekhouding is bijgewerkt. Er is een beetje gewerkt in de tuin; de bloembakken en kas moesten geregeld van water worden voorzien (ik bewater echt alleen de bakken en de kas). Er was een fiets die gehaald moest worden, een jurk die vermaakt moest worden. Bij Carolines auto werd een krasje weggewerkt. De was, de boodschappen....en oh ja,,,tussendoor heb ik ook nog (best vaak) heerlijk in de tuin gezeten...wel in de schaduw.

Daarom haalde ik vandaag smørrebrød.
Højt belagt: hoog belegd.
We hebben het vast verdiend.


3 opmerkingen:

  1. wat een bijzonder kunstwerk. Iemand nog een nat pak gehaald?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat is Denemarken toch een prachtig land de rust en de mooie kusten ben er heel vaak op vakantie geweest. Als ik goed kijk heeft ze zelfs uitzicht op de zee.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!