Over dingen en doetjes in Denemarken.

dinsdag 23 augustus 2022

Mooie August

Augustus heet hier august; ik doop hem dit jaar mooie August. Fijne warme dagen maar langzaam aan weer op weg naar de herfst.

We zien spreeuwen in grote formaties over ons heen vliegen; die zijn zich al aan het verzamelen.
In de schemering zien we vleermuizen en 's morgens vroeg scharrelen er egels door het bodemschors.


Het regent hier weinig in ons plaatsje aan het water, maar je ziet de wolken naar het binnenland trekken. 

Een klein familie etentje is altijd gezellig. De jongste van het stel vindt dat lange tafelen maar saai en gaat op zoek naar "bezigheden". Waar wasknijpers al niet goed voor zijn 😊Hier even een paar boeken die ik las in het zonnetje. 
Lezen op een tablet vind ik een ramp als de zon hoog aan de hemel staat. 

Het eerste boek "Balzac en het kleine chinese naaistertje" gaat over twee jongens die op heropvoeding worden gestuurd in het kommunistische Mao land. Het boek speelt in 1978 - ongelooflijk hoe men een vooraanstaand land met goed opgeleide mensen, een fungerende ziekenzorg en vol van oude tradities om zeep kon helpen. Boeken waren bijvoorbeeld verboden, maar de jongens kregen hun vingers in een aantal klassieken, oa. Balzac. Wat een vreselijke tijd was dat. Oef! En toch een pageturner.

In het tweede boek "1947.. hier begint het" schrijft Elisabeth Ã…sbrink (zweeds) wat er in 1947 gebeurde, maand voor maand. Welke crusiale afspraken er gemaakt werden voor "de toekomst". Het "heden" waarin we nu leven. Mega spannend en heel informatief!

Het laatste boek gaat over Iran in de regeringsperiode van Shah Reza. Hoe je mensen niet van de ene op de andere dag kunt veranderen in moderne mensen. Hoe de mannelijke macht en het geweld het leven beheerste. Over de drang naar vrijheid in een verdeeld land. Mooi en goed geschreven.


Tussen lezen en werkplaats in is er ook nog tijd voor de tuin en de groentekas. Gisteren knipte ik de rijpe druiven en vandaag maakte ik druiven gelei. 
De voorraadkast komt vol te staan.3 opmerkingen:

  1. augustus is zeker een mooie maand, zelf het vroege donker begint al te wennen.
    Straks weer een boek lezen op een koude avond. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier in de Achterhoek regent het ook amper. Ik ben blij met de eerste tekenen van de herfst. Dat vind ik een fijner seizoen dan de zomer.

    Dankjewel voor je meelevende reactie op mijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!