"Grisekæber" oftewel varkenskaken.
Kun je die ook in Nederland kopen? Ik kende het niet totdat ik hier kwam wonen; in een land met meer varkens dan mensen Van dat varken wordt letterlijk alles gebruikt: van de tenen tot de kaken, alleen de staartjes zijn voor de hond.
Op het menu stond "grisekæber" gebraisseerd in bier, lekker gekruid en gesudderd. Dat aten we gisteren toen mijn aller-oudste vrienden op bezoek kwamen. De chefkok had ze klaargemaakt en ik maakte er een groentetaart bij voor het geval dat iemand geen vlees at. Nou, er waren geen full-time vegetariers bij het gezelschap. Het is vast bij ons net als bij jullie, er komt al jaren veel minder vlees op tafel en kunnen we ons flexitariërs noemen.
Maar gisteren gingen die kaken erin als...ja, als kaken; zo mals!
Dan was er nog de wijn. Ik had gezegd dat niemand iets mee mocht brengen maar dat ze moesten helpen om de oude wijn te keuren of die nog te drinken was. Wijzelf drinken heel weinig (ik zelfs meer dan de chef) en er lagen nog flessen uit 2007- 2012 enz.
Twee wijnen waren niet te drinken; eentje was overheerlijk, een paar nog best goed, een andere lala en eentje was gewoonweg azijn. We hebben wel lol gehad.
(ik had geen tijd meer om het tafelkleed te strijken....pyt!)
Ik ben een beetje hypocriet maar ik vind het zo akelig klinken van die varkenskaken.... Het slaat eigenlijk nergens op, want ik eet wel ander varkensvlees. Leuk om te lezen hoe ze in Denemarken eten!
BeantwoordenVerwijderenKaken? Het zijn toch meer de wangen van het varken?
BeantwoordenVerwijderenNouja, inderdaag wangen. Hier heten ze kaken, maar dat is natuurlijk het bot ;-))
VerwijderenWat een gezelligheid aan die tafel. Dit wordt echt weer de periode om het binnenshuis met familie en vrienden aangenaam te maken. En petje af voor jullie zoon!
BeantwoordenVerwijderenOh, ik vind het zo knap dat mensen marathons kunnen lopen!
BeantwoordenVerwijderen