Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 29 oktober 2022

De afgelopen week...

De afgelopen week is er bijna geen wind geweest. Oef, geen "groene stroom" als de windmolens stil staan en dat betekent duurdere elektriciteit. We gingen van een vaste el-prijs naar een variabele. Ik heb zo'n app op m'n telefoon die aangeeft wanneer stroom het goedkoopste is; dan was ik of strijk en doe dingen die veel elektriciteit gebruiken. Of het veel verschil maakt voor ons? Ik zou het echt niet weten. Maandag komt de maandrekening...

Warm voor de tijd van het jaar. Ik zou bijna mijn zomerdekbed weer tevoorschijn halen. Lekker fietsweer. Veel erop uit als we (ik) er de tijd voor heb. De achterband van de chefs fiets was totaal versleten, maar wij hebben een super fietsenmaker hier vlakbij die er meteen een nieuwe band opzette. Vroeger ja, dan deed de chef het zelf, maar de flinke longontsteking die hij net te boven is heeft zijn energie op een laag pitje gezet. Gelukkig gaat het langzaamaan weer beter...

De fietsenmaker heeft ook andere klanten. Even wachten dus.

Donderdagmorgen kwamen mijn vriendinnen op een verlate verjaardagskoffie. Het kon niet eerder vanwege allerlei andere afspraken en een herfstvakantie die er tussenin zat. We waren met z'n achten. Ze kwamen om tien uur en gingen om twee uur weer naar huis. Het was oergezellig! Ik mag opruimen..


Nu weet ik ook wat een scheut azijn kan doen. Omdat het een koffietafel-afwas was zette ik het programma op standje 3. Echt vuil was het immers niet. Maar het eierdopje waar ik altijd een scheut azijn in doe pastte er gewoon niet meer bij. Helaas kwamen vooral de glazen er nogal mat uit, normaal blinken ze. (En ja, ik heb er altijd spoelmiddel inzitten). Niet meer doen dus. Ik doe overal azijn bij. Bij de was, afwas, het schoonmaakmiddel, de ramen lappen enz. Miljeuvriendelijk en goedkoop.

Gisteren ging de jongste van m'n vriendinnen met pensioen. Bijna veertig jaar in het pedagogische vak vond ze genoeg en nee, ze wilde niet wachten op het koninklijke lintje dat je hier kunt krijgen na veertig dienstjaren. Het was mooi geweest. Zoals ze zei: "ik hou veel van lekkere toetjes, maar op een gegeven moment is het genoeg geweest".
Natuurlijk was er een mooi afscheidsfeest. Hier staat ze met de "Ja-hoed" op en met een kleinzoon.


Er ligt hier momenteel een schip voor de kust dat vastgelopen is. Een Duits containerschip waarvan de kapitein vast genomen is omdat hij een glaasje teveel op had. Normaal vaart er altijd een loods mee (ik geloof zelfs dat het verplicht is) maar dit schip voer midden in de nacht af en tja...boem. Nu is het maar de vraag wanneer het kan vertrekken.


Vanmiddag zijn we uitgenodigd in Odense. Jeff viert zijn verjaardag alvast en wil trakteren op een rebout. Hij kent een paar jagers... Ik zal wat appelgelei meebrengen (en natuurlijk een cadeau). 

2 opmerkingen:

 1. Geen wind geen molen die draait, onze landen met molens wist dat vroeger al.
  De app is wel een leuke investering, heb je dan een dongel op je slimme meter gemonteerd?
  Het is zeker prachtig weer, lijkt wel voorjaar om te genieten van het goede.
  Gelukkig dat Chef rustig aan opkrabbelt.
  Altijd bekijks een vast gelopen schip. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zal dan toch wel uitgezocht worden, hoe dat zo gekomen is met dat schip. Die foto van de fietsenwerkplaats vind ik erg mooi, zo sfeervol

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!