Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 15 oktober 2022

Heksenskud, en leuker woord voor spit.

Heksenskud, vrij vertaald een heksenschot. Zo noemen we hier spit. Een leukere naam voor een vervelend euvel. Donderdag schoot het in m'n rug, maar het ergste is gelukkig alweer over. Oefeningen, blijven bewegen en natuurlijk een druk op m'n rug, de expertise van de chef, hebben geholpen. 

Ik loop weer rechtop ;-)

De chef zelf is aan de beterende hand. Een extra penicilline-kuur om de laatste restjes van de longontsteking onder de knie te krijgen en dan hopen we dat hij zijn conditie weer kan opbouwen. Want wat moet een mens veel inleveren na zo'n heftige infectie-ziekte. 

Hij slaapt ook niet goed. We denken erover om een bed met een elektrisch verstelbare lattenbodem aan te schaffen, maar wat een jungle is dat. En of het helpt is nog maar de vraag. Is er iemand van jullie die hier ervaring mee heeft? Het is toch weer een hele uitgave.

Wat zijn we toch een kneusjes.....Enfin, we nemen zoveel mogelijk de fiets. Blijven bewegen en de frisse lucht in! We doen wat we kunnen.  

Het is lekker warm binnenshuis. De meeste radiatoren staan op nul want de kachel kan tot nu toe het hele huis verwarmen. We kochten veertien dagen geleden een ton pellets zodat we waarschijnlijk tot in de late lente vooruit kunnen. Ze liggen veilig opgeborgen, want ook hier is zoiets een begeerd goedje. 


Ik heb ook leuke dingen gedaan deze week. Donderdag kregen mijn vrienden en ik een rondleiding op mijn eerste werkplek in DK, onze goeie oude Ungdomsgaard. Een vrijetijdscentrum voor kinderen en jongeren van 5 tot 18 jaar. Ik werkte er bijna 10 jaar en heb er mijn vriendinnen/vrienden aan overgehouden. De oude Ungdomsgaard en het ernaast gelegen hotel-restaurant zijn nu onderdeel van de Sct. Knuds Skole, waar mijn dochter lerares is (en waar drie van mijn kleinkinderen op zitten/zaten). 

Wat was het leuk om te zien. De "grote" zaal, waar wij onze koperen bruiloft vierden viel in het niet bij de prachtig gerestaureerde grote lokalen. Het oude oranje toiletblok is totaal gemoderniseerd; wit met chroom en koper en vol moderne technologie. Er waren veel oh's en aah's. "Kijk, daar was het handwerklokaal. En daar de bar. De barakken waar je kon kleien (zo heette dat toen nog) of met hout kon werken. De chef gaf er ooit les in foto-ontwikkelen. En daar was de keuken van Kobæk". Thorvalds huis, waar Inger van Singer de scepter zwaaide en Thorvald naaimachines repareerde.  De techniek-kamer, waar we heel vroeger stencilden (wie kent het nog). Weet je nog dat we die kakkerlakkenplaag hadden? "Stikbal" op de speelplaats...en ga maar door. Herinneringen ophalen; met een gouden randje eromheen. 


Ik moet zeggen; het is prachtig gerestaureerd en het moet fantastisch zijn om daar naar school te gaan. Ook leuk was dat we voor een klaslokaal stonden, de deur open ging en Carl zei: "daar staat mijn mormor" (hij was gelukkig niet te groot voor een knuffel).. 

3 opmerkingen:

 1. Och, dat was leuk, Dorien! Goeie tijd en dus goeie herinneringen. Onbetaalbaar! Wij hebben sinds een jaar of tien zo'n bed met verstelbare lattenbodem. Allebei een aparte uiteraard. Ik kan het je echt aanbevelen. Vooral als je in bed nog wilt lezen of tv kijken. Als ik een enkele keer pijn in de benen heb zet ik het voeteneind wat hoger. Ook bij op bed willen eten/drinken (bij griep of zo) is het fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wel toepasselijk 'heksenskud' in de halloweenperiode! Maar hopelijk merkt u er gauw niks meer van. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heksenskud, is wel een toepasselijke naam voor spit, of je rug betoverd is.
  Gelukkig is Chef ook aan de betere hand.
  Stookhout is ook een kostbaar goedje geworden.
  Je kon herinneringen ophalen over je eerste werkplek. Hans

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!