Over dingen en doetjes in Denemarken.

woensdag 2 november 2022

Parlementarisch.

De bewoners van de Færøerne stemmen ook.

Ze zijn nog steeds een deel van het Deense rijk; de Færøerne en Groenland. Ze hebben allebei twee zetels in het Deense parlement, "Folketinget", en daarom mochten zij gisteren ook stemmen. Eigenlijk willen ze zich niet bemoeien met de zaken in Denemarken, net zoals ook zij verlangen dat DK zich niet bemoeit met hun land. Omdat hun stemmen de doorslag kunnen geven gaven de Færøerne hun stem met een op blauw blok en een op het rode.


Groenland stemt ook. Die zetten hun kruisjes allebei op rood blok, waarmee dit blok net de 90 zetels haalt om de meerderheid te hebben. Maar het is wel een "miksmoes" van partijen wat het moeilijk maakt om een gezamelijke koers te volgen de komende vier jaar. Enfin, staatsminister Mette Frederiksen stapt naar de koningin om de oude regering op te heffen en een nieuwe regering samen te stellen "over het midden heen". Dat zal wel even duren neem ik aan. 

5 opmerkingen:

  1. Wat moet dat heerlijk zijn: als land een nieuwe regering krijgen. Ik kan niet wachten tot het bij ons gebeurt. Maar die vervelende klieren hebben zichzelf vastgelijmd op het pluche ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Stemmen is belangrijk, deel van de democratie.
    Hoop dat je een rechtvaardige regering krijgt. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij zagen onlangs op Netflix de meest actuele serie van Borgen. Daarin is voor ons goed te zien hoe de verhoudingen tussen Denemarken en Groenland zijn. Heel interessant. Soweiso zijn al die Deense series heel erg de moeite waard!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Stemmen is belangrijk, op een overheid die zich aan de democratie houdt.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!