Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 24 december 2022

Kerstavond

 24 december.

Alle winkels en restaurants zijn dicht. Het is stil op straat; geen auto's te zien of te horen. De kerstrust is hier nedergedaald. Drie dagen rust.

De flæskesteg (varkensroast met zwoerd) is gekerfd en gezouten. De rijstebrij staat koud en kan worden omgetoverd tot risalamande. De frambozen en kersensauzen staan klaar in de pannetjes en zo dadelijk doe ik de cadeautjes die meegaan naar het kerstfeest in de zak.

De rest van het eten maakt onze dochter. Het eten op kerstavond, hét kerstdiner is heel traditioneel. Kijk maar mee in de winkel...

eend of gans

en flæskesteg

Denen blijven thuis met kerst. Of bij familie. Of ergens waar mensen bij elkaar komen om gezamelijk kerst te vieren. Eenzamen, ouderen met of zonder familie, daklozen, vluchtelingen....




Kerstmis, midtwinter. Hier ter land vieren we nog steeds de oude vikingen (en boeren) Jul. Met eten en drinken.     
In het voorchristelijke Scandinavië werd midwinter gevierd met grote hoeveelheden sul (vlees), bier en mede .[11] De feesten werden jól (Oudnoors), Yule (Engels), juovla (Sami) en joulu (Fins) genoemd.  (Wikipedia)

Die kerstman met cadeautjes kwam pas veel later.


                                                      GLÆDELIG JUL!


3 opmerkingen:

  1. In de wintermaanden ga ik nog altijd naar 'Deense les'. We spreken alle zes behoorlijk Deens, en het is dus vooral de juf en de gezelligheid waar we voor gaan. En zei vertelt altijd zo gepassioneerd over dansk jul. En om het jaar viert zij het ook zo met haar gezin met volwassen kinderen en kleinkinderen (ze woont al meer dan veertig jaar in NL). Ik hoop dat jullie mooie dagen hebben gehad en hebben, deze 2e kerstdag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat toetje lijkt me heerlijk. Zo lang geleden dat ik rijstebrij at...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het ziet er heerlijk uit en dan samen genieten aan de dis.
    Zo hoort het samen. Hans

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!