Gisteren keken we binnen bij het kleine museum "Kellersminde" en ik was er de hele dag ietwat gedeprimeerd van. Niet over wat er te zien was maar meer van wat er lezen stond. De Kellerske instellingen zijn/waren een begrip in dit land. Net als overal ter wereld zijn en waren er mensen die buiten de norm vielen. Oftewel lichamelijk of geestelijk ziek, zonder vaste woon-en verblijfplaats, dieven, prosituees, doofstomme of gewoon "van lage afkomst" en verwaarloosd. Het Kellerske begon eigenlijk met het onderwijzen van dove- en slecht horende/sprekende kinderen. Er was een lange wachtlijst, omdat Johan Keller ervoor zorgde dat deze kinderen ook een vak of handwerk leerden. Johan stierf jong. Zijn broer Emil ging door met de "dovenschool" maar zijn zoon Christian Keller erfde de school voor "zwakzinnigen". Een optelling in het hele land vertelde dat er ook in Jutland behoefte was aan onderdak en scholing voor deze mensen. Christian vond dat frisse lucht het allebeste was voor deze "idioten" en omdat het moeilijk was om geschikte behuizing te vinden bouwde men nieuw. Op de mooiste plekken van het land. Met bos, strand, wei en water. Een ervan lag in Brejning bij Vejle. Het ligt er nog, maar is nu verbouwd tot een lux hotel.
Met de slagzin:
"Ingen er pligtig til mere, end hans evner rækker."-"Niemand is verplicht om meer te geven dan zijn/haar capciteiten reiken" werd het idee gepresenteerd en na lang touwtrekken goedgekeurd door de toen heersende regering zodat er een enorme geldsom geleend kon worden. In juni 1899 kon de instelling in gebruik worden genomen en er woonden destijds 600 personen. Dit aantal werd vele malen verdubbeld in de volgende jaren.
MAAR in de 1920 en 30'er jaren opstond het begrip erfenis-hygiëne met het idee dat sociale competencer geërfd werden.
De staat wilde een verspreiding verhinderen en en 1911 kocht Christian Keller het eilandje Livø, waar geesteszieke, zwakzinnige en criminele mannen naar toe werden gestuurd. Alles onder het hoedje van heropvoeding.
In 1923 kwam er ook een vrouwenhuis, dit keer op het eiland Sprogø. Hier werden op de eerste plaats vrouwen aangebracht die een uitgesproken sexueel gedrag vertoonden. Men was bang voor geslachtsziekte en gedeformeerde kinderen. De vrouwen woonden hier gemiddeld zeven jaar en mochten slechts weg als ze toestemden in een sterilisatie....
Dit alles werd vol trots getoond aan de rest van Europa. Maar:
Zou jij dit kunnen zijn?
Schep je soms op?
Heb je ooit gelogen?
Ben je temperamentsvol
Heb je ooit een regel overtreden?
Ben je mentaal ziek?
Ben je homosexueel?
Is je IQ lager dan 70?
Ben je ooit van huis weggelopen?
Heb je ooit gestolen?
Ben je sexueel aktief?
Ja, erg triest allemaal, maar vaak toch wel met goede bedoelingen geregeld in die tijd. Men wist bar weinig van de menselijke psyche en geestesziekten. Maar met de ogen van nu bekeken was het toch een akelige manier van doen.
BeantwoordenVerwijderenDat zijn een boel terechte vragen ...
BeantwoordenVerwijderenHet is zeker verdrietig als je weet wat een mens kan overkomen.
BeantwoordenVerwijderenMet deze "afwijkingen" kun je de hele bevolking wel opsluiten.
Heropvoeding, heeft meer kapot gemaakt dan men denkt. Hans
Ik kan me voorstellen dat dit museum je niet onberoerd liet.... Wat akelig zeg.
BeantwoordenVerwijderen