Over dingen en doetjes in Denemarken.

maandag 24 juli 2023

Vorbasse Markt, regen en zonneschijn.



Gisteren regende het de hele dag. Daar zou je tureluurs van worden als er geen finale-etappe van de Tour de France op tv was. En een combinatie van een Nederlands team en een Deense winnaar voelt goed in mijn NederDeense hart. 


Ik had beloofd om de poes eten te geven en even naar buiten te laten. Vergeet het maar, denkt ze; het regent! Ik blijf binnen!

Het was best een spannende tour!

Eergisteren was het (Deens) zomerweer. Ergo, zon, een beetje wind en af en toe een flinke bui. Wij waren die dag in Vorbasse. Een plaatsje dat ongeveer 15 km ten zuiden van Billund ligt. Billund waar een luchthaven ligt en natuurlijk Legoland.

De traditionele Vorbasse Marked is na de coronajaren eindelijk weer goed op gang gekomen. De traditie is al 293 jaar oud! Het is een markt waar je "VANALLES" vindt. "Vorbasse marked"; een van de grootste markten/braderieën die er in Jutland zijn. Het is én een rommelmarkt, een paardenmarkt; er worden kippen, ganzen, eenden en vogels en meer verhandeld. Er zijn ezels en konijnen, marmotjes en hamsters. Er zijn tapijten en pelletkachels te koop; sieraden en antiek, marktwaren als kleding en schoeisel enz enz. Er is een grote kermis en er is muziek. En natuurlijk kun je er eten en drinken. En even schuilen als er een bui valt.

Men verwachtte dat er zo'n 250.000 bezoekers zouden komen, en geloof me, dat is veel voor dit land. Wij waren er vrij vroeg; na tweën werd het pas echt druk.


Bijna alle handelswaar stond in tenten, paviljoens of onder afdakjes. Je weet maar nooit en inderdaad vielen er een aantal flinke buien, waarna het gelukkig weer opklaarde. Met de rollator rond ging de chef best goed af, al is het lastig rijden op hobbelig gras.

Vandaag reden we maar weer eens naar onze zuiderburen om limonade en wat etenswaar (en ietwat chokolade) in te slaan. Bij Scandinavian Park hingen ze met de benen buiten, zóoo druk was het daar! Afgeladen winkelwagens zag je "en masse" voorbijkomen. Denen die weer op weg naar huis waren, Europeanen die hadden gehoord dat de prijzen in de Scandinavische landen de pan uit rijzen en snel wat wilden inslaan, opgeschoten jongeren die vertier zochten...Wij kochten daar alleen limonade; de andere etenswaar kochten we in het plaatsje Handewitt, daar was het rustig. Of de levensmiddelen hier duur zijn? Ach, dat valt heel veel mee. Maar ja, tegen een btw van 7% kan eentje van 25% niet opboksen. Overigens is het momenteel goedkoop vertoeven in Zweden. De Zweedse Kroon is namelijk enorm in waarde gezakt en de Denen stormen naar Zweden. 
Tja, dat is van hieruit toch te ver voor ons.


3 opmerkingen:

  1. Wat overwinningen betref zat je dubbel goed.
    Haha, ik had honden die niet naar buiten wilde als het regende.
    De Vorbasse Marked heb ik in het verleden als erg gezellig ervaren.
    De rollator is toch prettiger op een gladde ondergrond.
    Dat merk je hier ook in de grensstreken, men pendelt heen en weer waar het goedkoper is. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het te warm wordt kunnen apparaten van slag raken

      Verwijderen
  2. Hier regent het ook best regelmatig. Vergeleken met het zuiden van Europa boffen we eigenlijk maar in Nederland en Denemarken!

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!