Over dingen en doetjes in Denemarken.

donderdag 28 september 2023

Weinig over gehoord...weer wat geschiedenis.

Nee, inderdaad, over de geschiedenis van Denemarken en de andere Scandinavische landen is weinig bekend in Nederland. Het enige dat ik leerde op school (in de jaren 60) was dat Denemarken een vlak land was dat bevolkt werd door boeren en vissers. Door diverse tv series en films over vooral de vikingen is er heel wat veranderd. Plotsklaps werden ze "in". Nu waren vikingen niet allemaal van die brute vechtersbazen als de films je laten denken, maar feitelijk een heel geciviliseerd én geëmancipeerd volk.

Geschiedenis wordt altijd weer uitgebreid.

De moderne techniek heeft het nu mogelijk gemaakt om te zien wie de runen in de beroemde Runestenen bij "Kongernes" Jelling heeft gemaakt. 

Dat was namelijk Ravnunge Tue (Tue uit het geslacht Ravn)

"Ravnunge Tue hakt deze runen in opdracht van mijn koningin Thyra" staat er op de bronzen plaat. 

 Koningin Thyra (Thyra Dannebod werd ze later genoemd in de oorlog van 1864), de vrouw van Gorm de Oude en de moeder van Harald Blåtand. Het was haar verdienste dat ze allebei op de troon belandden. (PS, de Y spreek je uit als U in het Deens)

Het oudste koningspaar van het, destijds grote, rijk. Thyra stierf in het jaar 950 en de hoogste grafheuvel werd voor haar gemaakt.

Voor zover bekend gaf Thyra de opdracht voor vier runestenen, de grote en de kleine Jellingsteen, eentje die in Læborg staat en de vierde steen in Bække, allemaal in Zuid Jutland. Omdat een runesteen een machtsymbool is wijst alles erop dat ze een enorme invloed had. Zeer waarschijnlijk was het Thyra die een groot grondbezit én de centen had. Deze macht bracht ze mee in haar huwelijk met Gorm den Gamle.


Niet alleen in Denemarken maar ook in Zweden staan meerdere runestenen. Harald Blåtand verenigde destijds Zweden en Denemarken. Maar de grootste steen is toch die in Jelling staat. Veel vikingen beheersten de kunst van het lezen van runen. Ook daarop wijst de geschiedenis ons. De vikingvrouwen stonden op gelijke voet met de mannen; toen al ;))


Harald Blåtand bekeerde de Denen tot het Christendom. Wedden dat het toen bergaf ging met de emancipatie ;-(). Die achterstand hebben we eindelijk bijna ingehaald.

5 opmerkingen:

  1. Dat laatste denk ik ook.. Dank je wel voor deze geschiedenisles, we hebben het hier regelmatig over bij 'Deense les'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een mooie geschiedenisles.
    Van de geschiedenislessen op de basis school heb ik nog onthouden dan de boeren hun land onder de zonen verdeelde.
    Maar ja de oppervlakte van het land werd zo wel een stuk kleiner.
    Dus zochten veel zonen een andere bron van inkomsten en zo zijn de Vikingen ontstaan. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Weer boeiend om te lezen. En ik kende alleen de naam Gorm. De naam hè, verder wist ik ook van hem niks

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Denemarken komt inderdaad amper voor in de geschiedenisboeken nu je dat zo zegt! Wat wonderlijk eigenlijk nu ik erover nadenk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben op Netflix een serie bekeken over de Vikingen (in Engeland). Heel verhelderend en ook nog eens historisch aardig in orde. Het is niet zo gek dat wij in Nederland niet veel over de Scandinavische landen weten, want we hebben voor zover ik weet nooit oorlog gehad met ze, maar natuurlijk wel veel handel gedreven. Wij weten dus meer over Spanje, Frankrijk en Duitsland want .....die waren hier af en toe en dan écht zonder uitnodiging.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!