Over dingen en doetjes in Denemarken.

dinsdag 17 oktober 2023

Doe maar wat moois....

😡😠😢"Oef, er is veel te veel shit in de wereld" hoorde ik de speaker op de radio zeggen. Ja, het is inderdaad om te huilen. Oorlog, kidnapping, terreur, moord en doodslag. Droevig, angstig, wreed...

Gelukkig zijn er ook mooie dingen.

Zoals die meer dan tweehonderd jonge mensen die waren uitgenodigd op het feest van prins Christian die 18 werd. Alle Deense gemeentes (dat zijn er 98) mochten twee jongeren van 18 uitkiezen die er naar toe mochten. De jonge troonvolgers van Europa waren er ook.

Plus een flink aantal mensen uit de sport, film en muziekwereld. Ook de jeugd uit diverse organisaties, handicapzorg, rode kruis en noem maar op waren uitgenodigd.

Ze mochten naar en echt galla-diner (gallataffel) in de ridderzaal van Christiansborg. Maar zo'n galla vergt feestkleding (lange jurk en smoking of pak) wat gelukkig door vele winkeliers en/of gemeentes werd gesponsord.

De koninklijke familie en andere gekroonde hoofden zaten door de zaal verspreid tussen de jongeren. Na het diner was er nog een band en er werd gedanst. De 18-jarigen hadden de dag van hun leven (naar zeggen). Een meisje had haar gouden schoentje achtergelaten als een ode aan Assepoester. Maar de schoen is netjes geretourneerd. Sprookjes bestaan helaas niet echt. 

Natuurlijk gaat het ook om publicity. Om te vertellen dat het koninklijk huis er is. Een soort reclamestunt...maar het werkte. Het sprookje van het kleine landje in het hoge noorden met pt de langst zittende "regerende" koningin van Europa. "Geef mij maar een president", zucht de eega. Maar ja, dat is toch een bietje saaier, nietwaar. Minder feestelijk.

7 opmerkingen:

  1. Inderdaad, we zitten weer volop in ellende om ons heen.
    Wel een positieve belevenis voor de jongeren, daar heb je een blijvende herinnering aan. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is een erg leuke jongen, die Christian. Heeft de charme van zijn ouders, hoor. Tja, het is natuurlijk waanzinnig, dat iemand als oudste kind van een koning of troonopvolger niet bijv. dierenarts of kapper kan worden, maar dat het bij de geboorte al vaststaat dat hij/zij de toekomstige monarch is. Ik vind monarchie best wel leuk (de franje van Oranje hahahaha), maar die erfopvolging zit me altijd dwars. Ik vind niet dat je die onvrijheid een mens kunt aandoen. Onze eigen Amalia kan niet eens haar studentenleven leiden vanwege ernstige bedreigingen. Dat is toch vreselijk.Maar ja, een president is ook een beetje kaal. Het kunnen niet allemaal charismatische Obama's zijn :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens. Erfopvolging begrenst de persoonlijke vrijheid (maar er zijn natuurlijk ook weer voordelen😊)

      Verwijderen
  3. Wordt er in Denemarken (afgezien van de chef) ook zo geageerd tegen het koningshuis? Hier is het aan de orde van de dag zowat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er was hier ook veel aandacht voor deze verjaardag. Wat leuk om zoveel mensen te ( kunnen) vragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het ziet er inderdaad sprookjesachtig uit zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een leuk idee om mensen uit het land uit te nodigen!

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!