Over dingen en doetjes in Denemarken.

vrijdag 29 december 2023

Surviving of the friendliest

We weten dat het Darwins theorie is dat de sterkste winnen. De "survival of the fittest". Maar misschien is het toch anders...... 

In ieder geval als het om bacteriën gaat. Een aantal microbiologen aan de universiteit in Kopenhagen hebben pas een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke blad ISME Journal waarin ze een proces beschrijven als "survival of the friendliest". Dit proces beschrijft wat er gebeurt als groepjes bacteriën willen overleven in een gevaarlijke omgeving; daar waar bv antibiotica gebruikt wordt, en gaan samenwerken. 

"Wij hebben ondervonden dat bacteriën gaan samenwerken in plaats te concurreren", zegt professor Søren Johannes Sørensen. "De bacteriën geven elkaar de ruimte en bouwen een zogenaamde biofilm op, een beschermende film. Dat maakt ze samen 300% sterker."

"Misschien", zegt hij, "geldt dat ook voor mensen":

"Het kan best zijn dat Henry Ford de lopende band band uitvond en de specialisten daarom beter konden samenwerken, maar die strategie hebben de bacteriën al miljarden jaren gebruikt"

Ik denk dat hij best gelijk kan hebben. Als wij samenwerken in bv.groepen zijn we veel sterker dan alleen en kunnen ineens veel meer bereiken. Elkaar bevechten voert meestal tot nederlagen. Samenwerken, openstaan, vriendelijk en bescheiden zijn (je kunt het mis hebben) ...Oh wat zou dat een verschil maken, denk je ook niet. Geen oorlogen meer; samenwerken aan een oplossing; vriendelijk zijn en open staan voor andere ideeën. 


Want zeg nou zelf: samenwerken en samenzijn met vriendelijke mensen is het leukste wat er is! En wat een resultaten kunnen er dan bereikt worden.


PS: Het onderzoek was voornamelijk gebaseerd op infecties en ziektes. O.a  heeft het waarschijnlijk een grote betekenis als het gaat om te voorkomen dat  kinderen astma krijgen.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat er tien bacteriën in het lichaam van een kind van 1 jaar belangrijk zijn, om er voor te zorgen dat men als vijf-jarige geen astma ontwikkelt. Geeft men de juiste bacteriën aan een kind in de risicogroep is het belangrijk om de "vriendjes" van de bacteriën te kennen.

4 opmerkingen:

 1. Ik wens je een goede jaarwisseling en alle goeds voor 2024!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, zelfs de bacteriën zijn een voorbeeld voor de mens.
  Maar een mens bezit een sterke eigen wil en ego die snel in opstand komt.
  Ik ben nog steeds voor samenwerken. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou dat is toch een mooie nieuwjaarsgedachte

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!