Over dingen en doetjes in Denemarken.

dinsdag 16 januari 2024

Tegenstrijdig

Je vraagt je af hoe het eigenlijk mogelijk is dat een landje, dat prat gaat op haar democratische waarden, gelijkwaardigheid en al heel lang een neo-socialistische kijk op het leven heeft toch "het sprookje" van koningen en prinsessen in leven kan houden. Waardoor meer dan 300.000 mensen uren in de kou stonden om de oude koningin te eren en de nieuwe koning welkom te heten. 


Deze foto maakte een kennisje van mij. Die heeft er niks van kunnen zien maar vond de stemming geweldig.


Ik zag het gewoon op de tv.  Het rijtuig, de troonwisseling; de garderhusaren, de livgarden en de balkonscène. Het was maar een korte sessie; niet teveel poespas; dat zou de Denen waarschijnlijk in het verkeerde keelgat schieten. Simple comme bonjour, de koning heeft tenslotte ook wat Franse genen. Margrethe wist het wel en heeft het hele gebeuren georkestreerd. Een vereenvoudigd sprookje, maar toch met een beetje HC Andersen allure. 

Adios Frederik, "a toi la gloire".


Verbonden, verplicht aan het koninkrijk Danmark", zo luidt de valgsprog, oftewel de leuze van koning Frederik de tiende. Hij weet ook dat het best een werk is om de gunst van het volk te behouden. Op dit moment is het koningshuis populair. Zo populair dat zelfs de radicale partijen in de folketingsal opstonden voor koning en koninginnen. Dat doen ze anders nooit!


Het weer zat mee die zondag. Wel aan de koude kant, maar droog. De dag erna, gisteren dus, viel er sneeuw en begon het flink te vriezen. 


Vandaag? Brrrrr.

6 opmerkingen:

 1. Inderdaad fijn voor al die duizenden mensen die erbij wilden zijn, het meemaken. En het is ook wel bijzonder natuurlijk, een troonswisseling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het valt niet mee om zo'n rare weliswaar erg goed betaalde baan te hebben. Koningin Margrethe heeft dat goed gedaan kennelijk. Krijgt zij nu weer de titel prinses zoals onze voormalige koningin Beatrix?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vond het heel bijzonder om te zien dat zo enorm veel mensen daar in de kou stonden om erbij te zijn! Wel heel mooi eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De Denen kunnen trots zijn op hun land.
  Dat blijkt al bij de troonwisseling, men is massaal komen kijken.
  Hier vandaag de eerste echte sneeuw en vorst. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ prijs je gelukkig dat je je niet hoeft te scheren. :)

   Verwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!