Over dingen en doetjes in Denemarken.

dinsdag 10 september 2024

Tea time


Zo mooi was de lucht gisterenavond. Op Sjælland, bij Kopenhagen gaf het de ene wolkbreuk na de andere. Hier had het alleen 's nachts geregend, wat de tuin ten goede kwam. Maar vandaag moesten wij eraan geloven. Het is intussen ook "lange-broeken-weer" geworden. September, nietwaar ;-).

De kinderen van de vierde klas (groep 6) hebben deze week hun fiets-examen. Sommigen op kleine fietsjes anderen op een soort mountainbikes. Allemaal met een helm op!

Ik had vanmiddag een oud collega/vriendin op bezoek. Eindelijk weer na lange tijd. Zij kwam terecht in een depressie, waar men meer dan acht maanden later achter kwam dat het de overgang was die parten speelde. Na hoofd-en hersen scanning, psychologische onderzoeken, diverse medicijnen en weet ik wat al meer. Ze was ten einde raad toen ze eindelijk de diagnose kreeg van een gynaecoloog en nu, met hormonen gaat het langzamerhand de goeie kant op. Ik lees in veel tijdschriften dat er veel te weinig medische onderzoek is over die overgang. Sommigen (ik bv) glipten er redelijk schadevrij doorheen, maar op heel veel vrouwen heeft het een flinke impact. 

Men behandelt eerst de symtomen....hoofdpijn; slapeloosheid, vergeetachtig? Een pilletje, een scan, een onderzoek ..totdat ...Tja! Dokters zijn ook maar mensen.
Het was in ieder geval fijn om haar weer te zien. Er gebeurt best veel als je elkaar een jaar niet ziet of spreekt.

2 opmerkingen:

  1. Wat dat betref mag men vrouw eigen aandoeningen ook zo gaan onderzoeken en behandelen.
    Veel onderzoeken zijn op het mannelijke systeem gebaseerd. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor dat soort narigheid bij vrouwen is tegenwoordig wel steeds meer aandacht. Gelukkig.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!