Over dingen en doetjes in Denemarken.

zondag 16 september 2018

Met de benen omhoog.

Vanmorgen liep de wekker al om kwart over zes af. Suzana uit Kopenhagen was een nachtje blijven slapen en moest om zeven uur weer op haar werk in Middelfart zijn. En ik had mezelf beloofd haar weg te brengen. Maar eerst een kopje koffie. Ontbijten deed zij in het psychiatrisch ziekenhuis en ik reed op de terugweg langs de bakker voor verse broodjes.

Jeff kwam lekker vroeg. De schoorsteen moest gedeeltelijk opnieuw gevoegd worden en dat kwam hij doen. De chef moest de ladder vasthouden, want een steiger hadden we niet.


Het was nog best veel werk, met daartussendoor tijd voor een bakje koffie en een wat uitgebreide lunch.


Philip was ook meegekomen en na een aantal keer het spel "Afrika's stjerne" te hebben gespeeld gingen we kaarthuizen bouwen. In ieder geval probeerden we dat en dat viel best tegen.


Toen de schoorsteen gevoegd was reden we met z'n drieën naar het centrum om "Pokemons" te vangen.
Dat gaat met zitten, stilstaan en flink wandelen, maar volgens Philip was onze stad voorzien van mega veel Pokemons. Ik wandelde mee over de wallen en door de winkelstraten en bekeek de etalages die op zondag niet verstopt zijn achter bergen kledingrekken en zoal meer.


De schoorsteen moest gerepareerd worden (dat had eigenlijk vorig jaar al gemoeten) omdat we een nieuwe pellets-kachel hebben. Die werd vrijdag geïnstalleerd. Geen hout kappen meer, maar pellets in de voorraadbak kieperen en verder gaat alles vrij automatisch. Niet dat we de kachel al echt gebruikt hebben. De temperaturen ligger overdag nog rond de twintig graden, maar we wilden het voor de winter in orde hebben.

Misschien gaat het net zo als met ons gras-maai-robotje. Toen we die hadden aangeschaft kregen we de droogste zomer ooit. Het gras was geel en groeide niet. Dat robotje heeft daarom de meeste tijd stil onder z'n afdakje gestaan.
Dus...misschien...hopelijk...duurt het nog wel eventjes voordat het nodig is om de kachel te laten  branden.


Een nieuwe kachel waarvan de pijp weer anders in de schoorsteen moest; dat vereiste dat ik gisteren een gedeelte van de schoorsteen schilderde.
De chef maakte een nieuw stopcontact in de muur, want die kachel moet ook op het lichtnet worden aangesloten.  Daarna nog wat kabels wegwerken, vierduizend vijfhonderd spinnenwebben weghalen en de logeerkamer een goede beurt geven. Ik vind dat we hard gewerkt hebben dit weekend.

En ik ben zooooo blij met de hulp van onze kinders (en hun gezinnetjes)!!!
Vorig weekend en nu weer!


Af hjertet tak! 






vrijdag 14 september 2018

Casper

Hier staan we dan, Casper en ik.
16 jaar geleden hield ik hem in m'n armen net na zijn geboorte.
Dat kleine baby'tje van toen is nu een heel lange, lieve, leuke knul.

Hij is ook sterk geworden en heeft heel wat afgesjouwd vorige week, bij het opruimen van het appartement van zijn overgrootmoeder.

Hij kreeg de klok die nog van zijn tip-overgrootvader af komt en die hangt nu aan de muur van zijn kamer. Hij is er blij mee. 

Tik-tak zegt de tijd; tik-tak...

woensdag 12 september 2018

Echt Deens Eten - Blommegrød

(ik heb mijn nichtje beloofd om wat Deense recepten door te geven, en daarom deze keer - een toetje)


Pruimenpap/Blommegrød.

Misschien zouden jullie het compote noemen, maar het moet wel stevig zijn en het is een gerecht - geen bijgerecht.


0,5 kilo pruimen, in vieren snijden.
Koken met: 100 gram rietsuiker, 1.1/5 deciliter water, 1 theelepel kaneel, 2 gestampte kruidnagels en 1/5 theelepeltje vanillesuiker -  in ongeveer 15 minuten.


Een papje maken van 1-2 eetlepels maizena en een halve eetlepel water en dit door de pap roeren. Laten pruttelen tot het dik wordt.


De warme pap in een schaal gieten en er een eetlepel rietsuiker overheen strooien.

Een paar uurtjes laten afkoelen.

Eten met een lepel crème fraîche, ymer (umer) Griekse yoghurt, (slag)room of, zoals de Denen het eten, met volle melk erover.

maandag 10 september 2018

Adieu.

We hebben het afgelopen weekend het appartement van ons moeder leeggeruimd.


Een beetje weemoedig; herinneringen, samenzijn, afscheid nemen..
De buurvrouw in tranen (ik natuurlijk ook - ik ben geen held).


Het gangkastje, dat nog van mijn oma afkomt, paste mooi in onze auto. Dat wil mijn dochter graag hebben. Ze nam ook nog wat gebakbordjes en vorkjes mee. En stond even stil bij de oh-zo-bekende snoeptrommel. Ik nam het kruisje mee dat altijd boven de deur hing, een oude bruine vaas en Casper kreeg opa's klok.


 Nu staan hier nog drie volle schoendozen met foto's; die ga ik van de winter wel eens uitzoeken....


Het was niet alleen afscheid nemen van het appartement, maar ook van de stad waar ik ben opgegroeid.
We hadden een hotel in het verbouwde Bergoss.
Via de vader van een vriendin die daar werkte was ik jaren lang lid van de tennisvereniging. Nu stond onze auto in de Bergoss parkeergarage..


Het waren - ondanks de weemoed - ook goede dagen.
Koffie bij tante Anny, lunchen met de ene en met de andere broer (en schoonzus), samen zijn met een paar kleinkinderen en hun lieve ouders, een goed hotel waar ook gebruik werd gemaakt van de gym- toestellen, fijn ontbijten met z'n allen en gezellig eten 's avonds.



En tot slot nog wat Nederlandse boodschappen gedaan: (worstenbroodjes, krentenbollen, hagelslag, drop :-) en zo meer.
Het kon nog net in de auto gepropt worden.

Adieu vlak landje.


Adieu groene brug.


Die markeerde altijd dat we Nederland in-of uit reden.

Adieu ...
...of toch maar: tot de volgende keer!












woensdag 5 september 2018

September blues.

Is het bij jullie ook nog zo'n mooi weer?
23 graden in de schaduw! En dat voor september.

De eerste appeloogst is binnen.
Dit is een oude soort: Ingrid Marie.
Een appelsoort die je goed kunt bewaren en daarom heb ik ze ook heel voorzichtig geplukt en een paar laagjes kranten er tussen gelegd.

Nu staan ze in een kistje in de kas, daar waar ik eerder vandaag de komkommerplanten weghaalde. Die hebben hun best gedaan en de laatste komkommers zijn ingemaakt in het 
                                        zoetzuur.


Een gedeelte heb ik apart gehouden voor het avondeten. Lekker bij de Deense gehaktballen die we hier frikadeller noemen.

Deense frikadeller:

500 gram varkensgehakt/eventueel half om half kalf/varken.
1 ei
2 eetlepels meel 
2 eetlepels havermoutvlokken
1,5 dl.melk /of water met koolzuur.
2 theelepels zout
1 theelepel peper
Onder elkaar roeren/ een half uurtje laten rusten in de koelkast.
1 ui
Als laatste de fijn gesnipperde ui toevoegen en weer even laten rusten

Dit is het basisrecept.

Je kunt er allerlei kruiden door roeren; kerrie, sterke pepers, knoflook, selderie, nootmuskaat...
Ieder zijn/haar smaak

Enne; braden in boter- echte boter..

Ja dus, varkensvlees (want we stikken hier van de varkens).


dinsdag 4 september 2018

Een eiland.


Ik heb weer een eiland bezocht en kan er weer eentje afkruisen.

Het eiland Aarø, dat bij Haderslev ligt.
Hier wonen 154 mensen.



Je bent snel over met de pont; in 8 minuten.

Het vakantieseizoen is afgelopen, maar er waren nogal wat mensen die even de oversteek namen.
Om iets te kopen bij de staldeur-winkels of om te lunchen in Brummers Gaard, een van de twee restaurantjes die nog open waren.


De eilanden lopen leeg.
Letterlijk en figuurlijk.
De mensen trekken naar de steden.
Vreemd eigenlijk, want op zo'n eiland koop je voor een habbekrats een woning, wat je maandelijkse lasten een heel stuk verlaagd.
Maar ja, dan moet je natuurlijk wel de hele tijd overvaren voor school, werk (als het niet in het boerenbedrijf is) en vele andere dingen.

Wat feiten op een rij:
  • Denemarken heeft 1419 eilanden die groter zijn dan 100 km2"
  • 443 eilanden hebben een naam.
  • 72 eilanden zijn bewoond.
  • De grootste eilanden zijn Sjælland, Vendsyssel-Thy en Fyn.
  • Het eiland Bornholm ligt het verste weg.
  • Omdat er zoveel eilanden zijn is er ook veel kust. 
  • In totaal 8750 km.




zondag 2 september 2018

Echt Deens Eten

ÆBLEKAGE


Lekker actueel in deze appel tijd.
Æblekage heet het, appelkoek, maar het is toch echt geen koek.

Het is gemakkelijk zelf te maken.

Lekker makkelijk met een appelschil-apparaatje)

Je hebt nodig:

1 kg appels
1 dl. water
Je maakt hiervan een stijve appelmoes; voeg een vanillestokje of wat vanillesuiker bij de suiker om de appelmoes te zoeten.

1 dl. paneermeel en/of wat gekruimelde beschuiten          
 ½ dl. suiker
50 gr. boter (Denen gebruiken altijd echte boter).

Dit rooster je in een koekenpan (kijk uit dat het niet aanbrandt) tot het bruin is.

(Je kun ook bitterkoekjes gebruiken in plaats van paneermeel en beschuiten. Dan hoef je niks te roosteren)


Dan laat je alles afkoelen.

Net voordat het bezoek komt dan "zet je de æblekage in elkaar".

Eerst een laagje appelmoes, dan de fijngemaakte bitterkoekjes of het zelfgemaakte kruimel, dan weer appelmoes enz. Het laatste laagje moet altijd de                                 kruimel zijn .

Je eindigt met 1-2 dl. stijfgeklopte slagroom en daar bovenop leg je met een theelepeltje wat ovale stukjes appel/bessen gelei.