Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 14 maart 2020

Zonnig en koud.

Een blauwe hemel, een wintertemperatuur van 5 graden, weinig wind en alle tijd van de wereld.

We namen de fiets en reden een rondje over de stadswallen.
Daar worden nogal wat bomen geveld om de wallen hun autentieke aanzien terug te geven.


Er waren heel veel mensen op de been. Overal wandelaars. Op de wallen, bij het strand, bij de stadspoorten. Het mooie weer lokte velen naar buiten en ...iedereen heeft tijd zat. 
ALLES is namelijk dicht.
De restaurants, de bioscoop, het muziekhuis, de bibliotheek, zelfs het arbejdsbureau blijft de volgende 14 dagen gesloten.
(de winkels zijn wel open)
Om 12 uur gingen ook de grenzen dicht.

Het is stil op straat. De hamsteraars hebben alles binnen; wij hebben niet zoveel nodig. Wat een rust zeg!
Natuurlijk is de oorzaak hiervan een serieuze kwestie. Bedrijven, restaurateurs (de tijd van de confirmaties, ergo "grote feesten" komt eraan) de verhuurders van zomerhuisjes, de kleine zelfstandigen en vele anderen zien hun toekomst bedreigd worden. 
De corona crisis heeft grote gevolgen en zal waarschijnlijk uitlopen op een economische crisis. Wat dan?

Kijk er zijn al vele crisissen geweest. Er is veel veranderd in mijn levensjaren. Van zwarte handen in de fabrieken naar witte stofjassen. Van geld in een loonzakje naar bankconti. Geen kolenmijnen meer maar windmolens.  
Na een flinke crisis, als we allemaal plat hebben gelegen dan ontstaan er nieuwe projecten, werkwijzen, ontdekkingen, methodes, gedachten en overwegingen. 
De vogel Phoenix herrijst.
We zullen anders moeten ageren en reageren - anders doet de natuur dat wel voor ons! Hoe?? Daar ben ik best wel benieuwd naar.



vrijdag 13 maart 2020

Voor op het brood: Rullepølse.

Af en toe maakt de chef zelf "rullepølse" (rond vleesbeleg).
Ik maakte foto's van het proces.


Hij kocht "et slag" bij de slager.
Dat is het borststuk van een varken waar de rib aan vast zit.


Dit werd gekruid met droge en verse kruiden en er werden drie blaadjes gelatine in gelegd.


Daarna werd het vlees in elkaar gedraaid en met draad ombonden.


En toen moest het gekookt worden.
Met een bouillonblokje erbij.


Een uur en drie kwartier. In de grootste pan die we hebben.


Hier is de houten vorm waar het vlees wordt ingelegd.


 Deksel erop en stevig vastschroeven.


Na een nachtje in de koelkast is het klaar.


Mmm, het ziet er goed uit.


En het smaakt heerlijk!

donderdag 12 maart 2020

Corona maatregelen.

Het coronaviris verspreidt zich snel. Het schijnt dat ons land (Denemarken) een van de landen is waar het aantal besmette zich snel verdubbelt. Daarom grijpt de regering in.

De scholen zijn dicht. 
De crèches zijn dicht.
Overheidsinstanties draaien met een crisisteam.
Verzamelingen en evenementen met meer dan honderd mensen worden meer of min verboden.
De bussen en treinen nemen minder passagiers mee.
Alles is afgelast - de volgende 14 dagen.
En dan maar zien of het helpt.
We zijn een landje met weinig inwoners, ergo niet zoveel ziekenhuizen. En die ziekenhuizen moeten het aankunnen. Vandaar.

Er is noodopvang voor crèches en naschoolse opvang, maar de mensen helpen elkaar. Wie plaats heeft vangt wat extra kinderen op. Bij schoondochter zijn er op dit moment drie kinderen. 
Laten we hopen dat deze gewilligheid voortzet. Solidariteit is een goed begrip in theorie. Hopelijk ook in de praktijk!



Take care!

dinsdag 10 maart 2020

Cookies

Cookies zelf bakken.
Dat is een fluitje van een cent!



Je hebt nodig: (een portie - 20 grote cookies)
150 gr zachte boter
125 gr suiker
125 gr bruine basterdsuiker
2 theelepels vanillesuiker
1 ei
250 gr bloem
1 theelepel natron
1 theelepel grof zout ( de volgende keer doe ik er maar een kwart       theelepel in; ze zijn aan de zoute kant)
1/2 theelepel bakpoeder
Grofgehakte chokolade en/of smarties of sukaat of citroenschil of...

En zo maak je ze:
Roer boter, suiker, basterdsuiker, vanille en ei onder elkaar.
Meng de bloem met natron, zout, bakpoeder en de chokolade.

Verdeel het deeg in 20 stukken en maak er balletjes van.
Zet ze met wat afstand op de bakplaat en druk ze een beetje plat. De koeken vloeien uit!
Bak ze in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en gebruik een spatel om ze van de bakplaat te nemen.

Baktijd: 10 - 12 minuten bij 175 graden (warme lucht oven)



zaterdag 7 maart 2020

Zonnig

Ja hoor, er tikte een mailtje in dat het vliegtuig gecancelled is. We krijgen ons geld teruggestort. Dat is toch altijd wat!
Spanje moet maar wachten...

Adiós!

Vanmorgen was ik samen met de voorzitster van ons koor naar de
netwerkbijeenkomst van de Creatieve Avondschool. Hier valt ons koor onder met nog 5 andere koren en 4 orkesten. Er zijn altijd nieuwtjes en tips. En ook interessant om wat mensen van de andere muziekgroepen te ontmoeten. Ik trof een van "mijn oude dagmoeders" en wat wás dat leuk. Zij speelt klarinet in het Postorkest. Zo fijn dat het haar goed is gegaan in het leven, want ze heeft hele moeilijke tijden gehad.

Naturlijk was er gedekt met koffie, broodjes en koffiegebak ;-)


Anders zou het Denemarken niet zijn!

Omdat het zo'n mooi weer was(is) besloten de eega en ik om voor het eerst in lange tijden maar eens gewoon wat te gaan rijden op de kleine weggetjes.
In het zonnetje door het groene land.
Langs de vakantiehuisjes in Høll, waar het water hoog staat, over stille wegen en genieten van de zon.
We belandden bij Hopballe Mølle, waar een mooi restaurant is en een fantastische "boerderij"winkel.
Er ligt een grote kippenfarm naast en de kip-producten werden hier verkocht met nog heel veel andere lekkere en mooie dingen.
(er lagen pullovers en vestjes die zo zacht waren als babybilletjes)



We kochten kippenvlees.

Oh, ik had nog veel meer willen kopen, maar opeens besefte ik dat veel dingen er gewoon zalig uitzagen omdat ze in van die leuke potjes en flesjes zaten. Want zeg nou zelf, het meeste kun je ook zelf maken. Appel-en bessengelei in schattige kleine potjes smaken vast niet beter dan de gelei die ik zelf maak. Die bewaar ik alleen in grotere glazen potjes, die er lang niet zo fancy uitzien.
En die gemengde kruiden in een potje; de chef is eminent in het maken van kruidenmengsels. Citroenpeper, mix voor kip, noem maar op; zelfs vanillesuiker.


Ik heb het daarom maar bij het kijken gelaten....





vrijdag 6 maart 2020

Estoy seguro de vendré a España.

Ik kom vast nooit naar Spanje; zucht.

Jaren geleden was ik op Mallorca, maar dat is alles wat ik gezien heb van Spanje.

Ook al weer jaren geleden hadden we een reisje naar Malaga geboekt. We misten het vliegtuig! Toen hebben we het hotel maar afbesteld, want een nieuwe vliegreis werd te duur.

Ik droomde van Barcelona, maar daar was de chef al eerder geweest en hij wilde liever ergens anders heen.

Nu zouden we in maart een kleine week naar Madrid gaan. De aanleiding was een beurs op ons vakgebied.
Maar, helaas: de beurs gaat niet door, het vliegtuig vliegt hoogstwaarschijnlijk niet; ik heb het hotel geannuleerd.
Corona.....

Het is me niet gegund :-(
Alsof het duiveltje ermee speelt.

Nou ja, er zijn ergere dingen nietwaar! 
Maar toch......









woensdag 4 maart 2020

Rimpelig


Heerlijk. Voor de eerste keer koffie drinken op de bank voor het huis. Even de zon voelen...Ik maakte een fotootje van de chef.

En daarna een selfie.....
Oeioeioei, wat heb ik toch een rimpelig snoetje gekregen!! De tijd doet...tja, niet echt wonderen.
(nee, de selfie blijft in mijn telefoon, daar hebben jullie niks mee te maken).

Maar ach, wat is een uiterlijk. Ik ga gewoon door met leven; nog zeker 25 jaar. Ha!

Samen met de chef; mijn kinders en kleinkinderen.


En al mijn gezellige - oude - vriendinnen.