maandag 31 juli 2023
Lumbago ergo "hekseskud".
vrijdag 28 juli 2023
Sinead en studie-opname.
woensdag 26 juli 2023
Iemand nog een partner nodig?
Sinte Anneke geef me een manneke 😇
Dat stond er op de achterkant van het kalenderblad.De feestdag van Sint Anna is vandaag.....Opschieten dus als je iemand zoekt.
Om even in de kerkelijke sfeer te blijven was ik gisteren in het kerkje van Egeskov waar Svitlana een concert gaf.
Svitlana is een fenomenale pianiste! Echt! "Gudsbenådet", zegt men hier.
Ze speelde werken van componisten die invloed op elkaar hadden gehad. Het waren leerlingen, bevriende zielen en/of concurenten van elkaar.
Anton en Nikolai Rubinstein, Aleksander Siloti, Sergei Rachmaninov, Franz Liszt en Robert Schumann.
maandag 24 juli 2023
Vorbasse Markt, regen en zonneschijn.
Gisteren regende het de hele dag. Daar zou je tureluurs van worden als er geen finale-etappe van de Tour de France op tv was. En een combinatie van een Nederlands team en een Deense winnaar voelt goed in mijn NederDeense hart.
Ik had beloofd om de poes eten te geven en even naar buiten te laten. Vergeet het maar, denkt ze; het regent! Ik blijf binnen!
Het was best een spannende tour! |
De traditionele Vorbasse Marked is na de coronajaren eindelijk weer goed op gang gekomen. De traditie is al 293 jaar oud! Het is een markt waar je "VANALLES" vindt. "Vorbasse marked"; een van de grootste markten/braderieën die er in Jutland zijn. Het is én een rommelmarkt, een paardenmarkt; er worden kippen, ganzen, eenden en vogels en meer verhandeld. Er zijn ezels en konijnen, marmotjes en hamsters. Er zijn tapijten en pelletkachels te koop; sieraden en antiek, marktwaren als kleding en schoeisel enz enz. Er is een grote kermis en er is muziek. En natuurlijk kun je er eten en drinken. En even schuilen als er een bui valt.
Men verwachtte dat er zo'n 250.000 bezoekers zouden komen, en geloof me, dat is veel voor dit land. Wij waren er vrij vroeg; na tweën werd het pas echt druk.
zaterdag 22 juli 2023
Over eten gesproken...
Ik weet zeker dat we hier vaker terug zullen komen!
Een vriendelijke bediening, gezellige tafels en een leuke authentieke inrichting.
Het was dan ook goed bezocht en heel leuk beginnen de toeristen zich weer te melden. Duitsers, Belgen, Nederlanders; natuurlijk Noren en Zweden maar ook Fransen en Italianen zien en horen we rond om ons heen.
Wij hebben zelf geen grootse plannen om naar het buitenland te trekken, maar houden vakantie in eigen land. Waarschijnlijk een dagje van "hier tot ginder" en af en toe eten buiten de deur.
Holms |
Dat een gepland etentje ook in het water kan vallen merkten we gisteren. We hadden een tafel voor twee geboekt bij het visrestaurant Skagen in Kolding.
We kregen een tafeltje voor twee; in een hoekje achter de deur. Terwijl we de menukaart bestudeerden kwam er een gezelschap binnen dat net naast ons aan een ronde tafel geplaatst werd. Vooral de chef kreeg het er benauwd van. Het was zo krap. We stonden op en zeiden: "Het spijt ons; dit gaan we echt niet doen. Veel geld uitgeven terwijl je bekrompen moet zitten en eigenlijk voelt alsof je in de weg zit. Bye bye!"
We hebben dit eerder meegemaakt. Alsof je minder telt als je een tafel voor twee boekt. De volgende keer zeg ik dat we met drie mensen komen en als we eenmaal zitten en willen bestellen blijkt de derde persoon "helaas verhinderd" te zijn. Kijken of dat helpt!
Nou ja, ik kon gelukkig een tafel krijgen bij restaurant Magma hier in de stad. Daar zaten we fijn, kregen een vriendelijke bediening en aten er heerlijk.
woensdag 19 juli 2023
Opruimen en regelen.
zaterdag 15 juli 2023
Zomerse zaterdag.
Het was ook hier een warme dag, maar ik had mezelf beloofd om de kanten van het grasveld te knippen. En omdat ik dan langs de borders kom dacht ik, ach wat, ik zal maar eens gaan wieden. Met de "franse slag", dat wel, maar ik was tot de middag bezig en had een volle grote zak met onkruid enzo. De tuin is ervan opgeknapt.
De chef moest nog een nieuw handvat maken voor de koelkast bij de dochter. Die ging zelf op vakantie ;-)) maar "Far kan het maken" nietwaar. De poes moest naar buiten, er moest wat gehaald worden bij een "doe het zelf" zaak en voor ik het wist was het vijf uur. Even naar de tour gekeken, want het is spannend dit jaar. Daarna maakte ik heel simpel "Spaghetti Carbonara". De chef fietst zaterdags altijd naar de markt om heerlijke kaas te halen. En "Guld Mathies" en een "Harvati". Die kaas is binnen een week verorberd op twee kleine stukjes na. Meestal rasp ik die, maar deze keer wilde ik het gebruiken voor de carbonara.
Op de Italiaanse manier:
220 gr droge spaghetti, 100 gr kaas (Pecorino Romano en/of Parmezaan; ik gebruikte dus de overgebleven kaas restjes en wat parmezaan) 50 gr bacon in stukjes, een heel ei en twee dooiers en peper.
Water opzetten en de spaghetti koken.
Intussen de bacon verwarmen (matige warmte) totdat het vet gesmolten is. Het ei en de dooiers mixen met de kaas en veel vers gemalen zwarte peper. De spaghetti afgieten (bewaar wat vocht!) en bij de bacon doen. 30 seconden roeren, zodat de spaghetti het vet opneemt. Voeg evt meer vocht toe. Neem de pan van het fornuis en roer de massa met ei en kaas door de spaghetti. Roeren tot alles lekker dik en cremig is. Klaar; binnen een kwartiertje.
Ik had net opgeruimd toen Casper even kwam buurten. Alleen is maar alleen als iedereen op vakantie is.
Een partijtje dammen met morfar... en toen werd het donker.
Onweer