Over dingen en doetjes in Denemarken.

maandag 16 september 2024

Natuurnamen

Zaterdag waren wij uitgenodigd voor de lunch bij een oude kennis en haar "nieuwe" man. De chef heeft samengewerkt met haar vorige echtgenoot, die een paar jaar geleden gestorven is. Het contact stierf daarna een beetje uit, maar we hebben het weer opgepakt. Het was heel gezellig en het gesprek liep vloeiend, ook met haar nieuwe huisgenoot. 

Hij heet Ege, wat je uitspreekt als Eeje. Ege betekent eik. Ik ben de laatste tijd weer veel namen tegengekomen die uit de natuur stammen en googlede er een paar.

Hier zijn een paar jongens/mannen namen:

Ask = Es; Elm = Iep; Flint = Vuursteen; Hasse komt van hazelnoot; Falk of Falke = Valk; Sten hier spreek je het uit als Steen wat het ook betekent; Storm, dat zegt het al; Tjørn = Doorn en Ege. Dit zijn oude namen die weer terugkomen. Dus...als je nog inspiratie nodig hebt;-)


Annie en Ege wonen in Bryrup, in de prachtige beboste omgeving rond Skanderborg en Silkeborg. het "Søhøjlandet". Zijn we daar ook weer eens geweest. De chef moest rijden, want mijn arm wil nog niet goed meewerken. Dat komt nog wel; het wordt al beter ;-)

vrijdag 13 september 2024

Nazomer?

Oef; het was meer dan 10 graden kouder de afgelopen dagen vergeleken met een week geleden. We schrijven na-zomer; maar het voelt een beetje herfstig. Eigenlijk zou ik moeten wieden en het omkruid moeten verwijderen, maar ik doe het even rustig aan. 

Ik heb al bijna twee weken last van m'n schouders en de pijn trok naar m'n nek, met het gevolg dat ik zo'n zeurderige hoofdpijn had. Ik maakte een afspraak met de chiropractor en gelukkig kon ik de volgende dag al komen. Ja hoor, het hele zaakje bij mijn schouder zat in de knoop en Anne weet precies de plekken, de spieren te vinden waar het knelt. Wat een verademing. Ik ben best wel wat moe na die korte behandeling; de spieren gaan weer aan het werk. "Niet overbelasten en dinsdag terugkomen". Jazeker!

Anne is een slimme vrouw. Volgens mij maakt ze wat aanmerkingen op mij "generaliëblad" want ze vraagt altijd hoe het met mijn man gaat en of de kleinzoon vasthoudt aan zijn studie. Hij studeert het vak namelijk. 

En vandaag is hij jarig, Casper. Tweeentwintig alweer. We zijn uitgenodigd voor koffie met gebak op zondag, op het collegië (PFA-Kollegiet in Odense) waar hij woont. Hij heeft maar een kleine kamer, dus voor de koffie met meer zal hij vast de gezamelijke keuken gebruiken.

Ik deed vandaag wat boodschappen, poetste het hoognodige en keek twee afleveringen van "Vera" op tv terwijl ik sokken breide. Op FB zag ik deze leuke afbeelding; de museum-dames houden pauze. Met een knipoog naar Emie.


dinsdag 10 september 2024

Tea time


Zo mooi was de lucht gisterenavond. Op Sjælland, bij Kopenhagen gaf het de ene wolkbreuk na de andere. Hier had het alleen 's nachts geregend, wat de tuin ten goede kwam. Maar vandaag moesten wij eraan geloven. Het is intussen ook "lange-broeken-weer" geworden. September, nietwaar ;-).

De kinderen van de vierde klas (groep 6) hebben deze week hun fiets-examen. Sommigen op kleine fietsjes anderen op een soort mountainbikes. Allemaal met een helm op!

Ik had vanmiddag een oud collega/vriendin op bezoek. Eindelijk weer na lange tijd. Zij kwam terecht in een depressie, waar men meer dan acht maanden later achter kwam dat het de overgang was die parten speelde. Na hoofd-en hersen scanning, psychologische onderzoeken, diverse medicijnen en weet ik wat al meer. Ze was ten einde raad toen ze eindelijk de diagnose kreeg van een gynaecoloog en nu, met hormonen gaat het langzamerhand de goeie kant op. Ik lees in veel tijdschriften dat er veel te weinig medische onderzoek is over die overgang. Sommigen (ik bv) glipten er redelijk schadevrij doorheen, maar op heel veel vrouwen heeft het een flinke impact. 

Men behandelt eerst de symtomen....hoofdpijn; slapeloosheid, vergeetachtig? Een pilletje, een scan, een onderzoek ..totdat ...Tja! Dokters zijn ook maar mensen.
Het was in ieder geval fijn om haar weer te zien. Er gebeurt best veel als je elkaar een jaar niet ziet of spreekt.

zondag 8 september 2024

Zomaar zonnig.

 

We zijn zo goed als klaar met het snoeiwerk; hoera! Carl gaf er een flinke draai aan afgelopen donderdag en de chef heeft alles naar de stort gebracht. 

Wel fijn, want volgens de berichten krijgen we ander weer. Regen en wind zijn voorspeld. 

Carl en Philip zitten allebei in de 9.klas en dan ga je deze week mee met een klassenreis. Carl met de bus naar Tsjechië en Praag, Philip met het vliegtuig naar Barcelona. In de 9.klas zijn de schoolgangers 15-16 jaar. 

Op die leeftijd zat ik in 3 MMS en daar had niemand ooit gehoord van schoolreizen. Niet in NL en echt niet in het buitenland.

Mijn dochter ging naar Italië toen ze op het gymnasium zat en zoonlief ging naar...bij God ik zou het echt niet meer weten...Foei moedertje!

Vrijdag fietste ik naar stad voor een nieuwe batterij in mijn horloge. Afgeven en een half uur later zou het het klaar zijn. Ik dwaalde maar wat door de stad en keek binnen bij Søstrene Grene. Daar is altijd wel wat te zien. Voor vrouwen,  mannen hebben daar meestal helemaal geen zin in. Ivona en ik zeggen altijd dat we ons "orienteren". Ik kocht alleen een doosje fruitbonbons.


Sandra had gevraagd of ik in het weekend voor de poezen wilde zorgen. Ze buiten laten en eten geven. Geen probleem; graag gedaan. Ze had de boeken die ze weg wilde doen voor de kast gezet. "Neem maar mee wat je wilt, mor". Ik viste er een stuk of vijf tussenuit. Nou wordt het wel weer tijd dat ik mijn eigen boekenkast ga opruimen. 


De chef fietst heel wat af om in beweging te blijven. Op een van zijn ritten nam hij een tak van een echte kastanje mee. Nu weet hij waar ze staan, maar hoogst waarschijnlijk rijpen ze hier niet. Ik heb de tak in een vaasje gezet waar het heel decoratief staat te pronken.


Vandaag fietsten we samen; over "Fælleden" naar het strand. Hier vooraan was het nog lekker rustig. De nieuwe "zwembrug" was in gebruik genomen.







Een eind verderop was het een stuk drukker.


Op het laatst aten we een (klein ;-) softijsje bij "Kaptajn Gammel Havn" aan de haven. Wij nemen altijd een klein ijsje, want hier weten ze niet wat klein is ..haha.


..en dan naar huis waar de chef een wiener schnitzel serveerde. 

donderdag 5 september 2024

Hello

Nee, ik mankeer niks hoor. Ik moest gewoon even stoom afblazen. Kan gebeuren, nietwaar.

Je moet er immers toch zelf voor zorgen dat je weer blij/tevereden wordt ;-)

De mol is de deur tuin uit! We hebben flink wat gas via karbid en water in de vele molshopen geblazen. Zielig voor het beestje, maar op een andere manier was 't ie niet te vangen.

De chef construeerde een ...tja, hoe noem je zoiets. Een slang verbonden met een luchtdichte plastic bak. Een ventil om aan/uit te zetten. De bak wordt gevuld met water; dan gaan er een paar klompen karbid in zodat het gas vrijkomt. Tot nu toe heb ik geen mol meer gezien. Laten we hopen dat het zo blijft.

Het mooie weer blijft ook hier aanwezig ook al gaat de zon al om acht uur 's avond onder. Wat gaat dat snel. Het zeewater is 20 graden; vroeger doken we erin, maar dat was vroeger.

De chef heeft de oogoperatie achter de rug en ook al ziet hij nog wat wazig is de operatie goed gelukt. De grijze staar is weg. Nog drie weken druppelen, wat hij vreselijk vervelend vindt..haha! 

We fietsten naar het "Streetfood Festival", dat nog maar net opgezet was toen wij aan kwamen. Het ligt nu pal aan de haven en heel vreemd kwam de wind niet uit zee maar uit het oosten.

Zitjes aan zee 


Het was nog niet druk.







Wij deelden een Shawarma Box en ik schoof de uientaart die ik thuis had klaargemaakt de koelkast in. 

We hebben ook nog rabarber"grød" met rabarber uit eigen tuin. Lekker toetje.

We zingen donderdags weer in ons Longenkoor. 
Eenderde van de zangers was of ziek of op vakantie. Er heerst weer een virus...corona? og gewoon een zomergriepje? 
Ik heb tot nu toe niks onder de leden en zingen kan ook met weinig man.


En verder geniet ik van de warme dagen; daar worden we hier niet vaak mee verwend.

dinsdag 3 september 2024

Off day


Heb jij ook wel eens zo'n dagje dat je alles "zat" bent?! Zelfs het typen wil niet lukken.. Ik ben moe van veel-te-veel reclames op alle media, ik ben moe van een incompetente regering die zegt voor het volk te zijn maar intussen zelf hun zakken vullen. Ik ben moe van de belastingsdienst die met de ene hand een toeslag geeft om het met de andere hand weer terug te eisen. Ik ben zelfs moe van het weerbericht dat zon voorspelt terwijl ik alleen maar wolken zie. Ik ben moe van me aanmelden bij de gym en dan een vervangster krijgen die het slecht deed. Ik ben moe van de mol die mijn hele tuin vernield. Ik ben moe van alle machines die heggen snoeien, gras maaien en werken aan fíetspaden die de hele zomer open hebben gelegen. Ik ben de gemeente zat die elke keer weer willen besparen op ...tja...alles. Nou ja, ik zit vandaag gewoon niet goed in m'n vel. Grrrr.

Ik ga de graskanten knippen en we wachten op iets wat de chef besteld heeft om de mol te vergassen. Iemand moet eraan geloven!!!!!

zondag 1 september 2024

Een puntje aan de feestelijkheden.

Gisteren gingen we eten in Middelfart, bij restaurant Holm's. Met zoon, schoondochter en natuurlijk Philip. Heel gezellig en ook heel lekker. Philip en de chef bestellen altijd hetzelfde; zij hebben echt dezelfde smaak. 




Ook zij hadden weer wat lekkers meegebracht voor ons...Snaps, wijn en koffie en "kijk mama, zelf gemaakt 😄" chutney en jam van de rozenbottels die we vorige week plukten en heerlijke bramenjam.

En zo werd  er een punt gezet achter de feestelijkheden deze week. Zo fijn geweest! 

Het laatste weekend van augustus is er altijd het "midalderfestival" (middeleeuwse) in Horsens en daar reden Sandra, Carl en ik vrijdag heen. Heel veel burgers in de stad kleden zich in middeleeuwse gewaden, er zijn kunstenaars, oude ambachten, vlaggengooiers, riddertoernooi, muziek met oude instrumenten, kramen waar je vanalles kunt kopen en heel veel eettenten. Wij aten middeleeuws vegetarisch- lekkerrr. Met mes en lepel, want vorken gebruikte men niet destijds.