Over dingen en doetjes in Denemarken.

woensdag 31 oktober 2018

Vesting.





Zomaar een toeristisch filmpje.

Het is weer Halloween en dan spookt het op de stadswallen.


zondag 28 oktober 2018

Bos


Er liggen drie grote bosarealen rondom onze stad.
Het ene ligt in Trelde, op de punt met Vejle Fjord aan de ene kant en Lillebælt aan de andere.



Dit bos is gedeeltelijk in het bezit van de gemeente en voor een groot deel is het eigendom van de zgn. lodsejere = perceelhouders.
Nu wil de Deense Natuurbescherming het totale bos op de beschermingslijst zetten. En daar zijn de perceelhouders het niet mee eens. Dat geeft discussie.
Het gemeentelijke deel is al jaren beschermd gebied. De steile klippen aan de kant van de Lillebælt brokkelen af. In de tijd dat ik hier woon is zeker 50 meter kust verdwenen. Maar men laat de natuur zijn gang gaan.





woensdag 24 oktober 2018

Nog appels over?

...dan kun je æbleflæsk maken!


Æbleflæsk (spek met appels)

Je hebt nodig: (3 personen)
600 gram speklapjes
2 theelepels zout
peper
4 grote uien
700 gram appels (goudrenetten)
een beetje tijm (naar smaak)
een theelepel mierikswortel (hoeft niet, maar geeft een pikante smaak).
grof roggebrood
en dijon-mosterd


Kruid het vlees met zout en peper en braad het (middelwarmte) tot het knapperig is.
Leg de speklapjes op wat keukenrol. Sauter de uien en leg ze samen met stukjes appel in het vet. Niet stuk koken maar een minuut of 7 warm laten worden. Breng op smaak met zout en mierikswortel, leg het spek erop en serveer met grof roggebrood.




vrijdag 19 oktober 2018

Forloren hare/nep-haas.

Forloren hare is een klassiek Deens gerecht.
Forloren betekent zoiets als nep, namaak, niet echt..
En een hare is gewoon een haas - ook nep dus.


Je hebt nodig: ( 4 - 6 personen).

250 g. varkensgehakt
250 g rundergehakt
1½ theelepel zout
½ theelepel peper
1 ei
1 deciliter broodkruim/ evt. paneermeel
1½ deciliter melk
6-8 dunne schijven bacon
2 deciliter melk
evt. 2 deciliter bouillon of water
½ deciliter slagroom
sausbinder
1 eetlepel bessengelei.

Roer het gehakt met zout, peper en ei. Doe het broodkruim erbij en roer hierna de melk erbij. Vorm de massa tot een groot "brood" en leg het in een (niet te grote) oven-bakschaal.
Leg de schijven bacon dwars over het "brood".
Zet de oven op 200 ¤. Na 15 minuten giet je er de melk en de bouillon erbij. Laat de "haas" braden in ca. een uur. Steek een vleesnaald in de haas om te controleren of het vleesvocht licht is, dan is de haas klaar. Zeef het braadvocht in een pannetje. Doe de slagroom erbij en de sausbinder onder opwarming. Breng de saus op smaak met gelei, zout en peper.

Bij dit gerecht horen bruine aardappeltjes en die maak je zo:

Kook ½ kilo - 375 gram kleine aardappeltjes in de schil (een dag van tevoren) en pel de schilletjes eraf.

Giet warm water over de gekookte aardappeltjes en laat ze 5-10 minuten staan. Giet het water eraf.

Doe 2-3 eetlepels suiker in een koekenpan en laat dit lichtbruin worden. Doe er 25-40 gram boter bij en dan de aardappeltjes. Zet de temperatuur lager, zodat de karamel niet te donker wordt. Maar zorg er tevens voor dat de temperatuur niet té laag staat want dan wordt de karamel stijf en zet het zich niet vast op de aardappels.
Blijf de aardappels voorzichtig draaien zodat ze mooi lichtbruin worden.

Verder horen er een paar gewone gekookte aardappelen bij (je hebt immers die lekkere saus niet voor niets) en 50 bessengelei (of gelei van cranberries).









maandag 15 oktober 2018

Zomerse herfst

Zomerse herfst zorgt ervoor dat:

  • Er nog veel bedrijvigheid heerst bij de haven. Er wordt gewandeld, gefietst, gejogd, ijs gegeten, koffie gedronken en rond gekeken in het kleine containerwinkeltje.
  • Als ik me omdraai zie ik vissers staan - aan de zuidhaven. Met een haringvangstuk aan hun hengel.
  • Bij het oost-strand is er lichte zeemist. Een vrachtschip vaart de haven uit.
  • Er wordt nog steeds gezwommen door de moedigste. Een autootje met afstandsbediening sjeesde over het zand. Kinderen vingen krabben, gooiden steentjes in het water of stonden op de fitness toestellen achter me.

Alles op een kluitje.

En zo is het weer bijna de verjaardag van Philip. Hij wordt morgen 9 jaar; de jongste van het stel.
Wij vierden hem gisteren en ik ben helemaal vergeten om foto's te maken.


Dan maar een verjaardagstaart!
Hoera en TILLYKKE.




zaterdag 13 oktober 2018

Løvfaldssommer.

Løvfaldsommer heet dat hier. Te vertalen als "bladvalzomer".
Indian summer noemen velen het, maar dat is niet correct. Dan moet het eerst gevroren hebben en dat doet het echt nog niet.


Het gras groeit niet meer zo hard.
De struiken en bomen beginnen te verkleuren


Vooral de "apenboom".