Over dingen en doetjes in Denemarken.

woensdag 16 januari 2019

I'm sorry.


Soms dan zeg of doe ik dingen die ik niet zó had moeten zeggen of doen. En soms- heel soms- dringt dat pas later bij me door.
Tja, niks anders te doen dan excuses aanbieden (met een sms - beetje laf met zo'n sms-je ..).
Ik kreeg een belletje terug; wat lief!
Alles vergeven! Het was lang niet zo erg overgekomen dan ik dacht. Er zat zelfs een kern van waarheid in, werd er gezegd.
 Ik zag de beren weer het bos in schuiven...
Er kwam zogaar een uitnodiging voor een brunch volgende week.

Het wordt weer lichter !!
Zo zag het er gisteren uit om half vijf 's middags.






maandag 14 januari 2019

Storm

De derde storm van dit jaar en de derde stormvloed.
Het kan niet op en het is een ramp voor de mensen die aan de binnenlandse kusten en fjorden wonen. 
Verhoogde waterstand van van ca. 1.50!

Hier is het de hele nacht flink tekeer gedaan, maar nu...


... schijnt de zon.

Ik kocht bij de kringloop van het RødeKors deze boeken:


Die zich afspelen in Bergen in Noorwegen.
Ik kende ze niet, maar deel een is bijna uit!

En omdat het zo kaal was toen we de kerstboom opruimden kochten we een bankje dat mooi voor de verwarming past.



woensdag 9 januari 2019

Het is erom vragen...

Onze mevrouw de dirigente is altijd op vakantie in januari. Na de orthodoxe kerst die ze in Oekraïne viert bij haar moeder, reist ze af naar het zonnige zuiden om bij te komen van alle gegeven kerst-en orgelconcerten in de december maand.
Daarom hebben wij de eerste drie kooravonden een gast dirigent.

Maar die kon gisteren niet en we besloten om de kooravond tóch door te laten gaan. Met wat liedjes uit het Højskolesangbog, een kop koffie en met tijd te geven aan de roosjes en roetjes van de koorleden.

Kijk, dat is vragen om problemen.....

Er was kritiek op de dirigente. Op het feit dat de gekozen leden van de zangselectie niks in te brengen hadden. Dat de voorzitter veel te laat was met het aankondigen van komende concerten. Dat een aantal leden het koor niet serieus namen...enzovoort, enzovoort.
De avond eindigde in pais en vree maaaaar:

Ik denk niet dat we dit nog een keertje doen - ha!

maandag 7 januari 2019

Kys det nu / kus het nu

"Så kys det nu, det satans liv
og grib det, fang det
før det er forbi.."

"Dus kus het nu, dat duivelse leven
en grijp het, vang det
voordat het voorbij is.."


"Jeg tænkte, nå men det er så livet
sådan ser det altså ud
Lidt krøllet sammen, blidt og gennemblødt
Og helt almindelig.."

Ik dacht nog, zo is het leven
zo ziet het er dus uit
Wat verkreukeld, zacht en doorweekt
En heel gewoontjes..

Maar het is niet altijd zo gewoon. Niet alleen verkreukelt maar soms kapot gescheurd. Dat dacht ik toen ik vrijdag bij de crematie van een jonge man was. De echtgenoot van onze jongste koorzangeres. Vader van twee kinderen van zes en negen.

Daarom: kus het leven; leef het leven!
Vat het bij z'n lurven; doe wat je nooit durfde!
Voordat het wordt weggeblazen....

zaterdag 5 januari 2019

Droge gist.

Droge gist (die uit een zakje) en ik zijn geen vrienden.
Ik had nog van allerlei restjes meel staan en besloot om er wat broodjes van te bakken.
Maar het deeg wilde niet rijzen...
Ik bakte ze toch; dan voer ik ze morgen aan de vogels, en ik maakte een nieuw deeg, nu met verse gist en gewone bloem.
Deze keer lukte het wel!


Het recept:

500 gram meel/bloem
2 dl. melk
50 gram gist
2 grote eieren
100 gram gesmolten boter
2 eetl. suiker
1 theel zout.

De melk ietsjes warm maken (heel louw-warm) en voeg daarbij de gist en de eieren.
Daarna voeg je de rest van de ingrediënten toe. 
Kneed totdat het deeg loslaat in de schaal (ik gebruik mijn Kenwood roermaschine). Laat het deeg een half uurtje rijzen en leg het dan op de met meel bestoven aanrecht. Verdeel het deeg in 16 - 20 stukken en vorm die tot bollen. 
Leg ze vrij dicht bij elkaar op een bakplaat (met bakpapier), bestrijk met geklopt ei en bak ze op ca. 200 graden in de oven in 12 minuten.
Je kunt ze invriezen...

Dit hoort helemaal niet bij het bak-verhaal, maar de zonsondergang bij het water in de stad was zo mooi:




donderdag 3 januari 2019

Stilte na de storm.

Oef, wat een dramatisch begin van 2019!
Ik denk dat iedereen wel ervaren heeft dat er gisteren een vreselijk treinongeluk heeft plaatsgevonden. Op de lage vestbrug over de Storebælt. Een goederentrein verloor een container. Weggerukt door de storm? Niet goed vastgemaakt? We weten het nog steeds niet. Wel weten we dat het acht mensen het leven kostte. Vijf vrouwen en drie mannen en dat ze moeilijk te identificeren zijn. Wat een ellende op de eerste werkdag deze week. En het stormde. En het bleef maar stormen. Dat gaf stormvloed aan de westkust wat betekent dat de oostkust wordt "leeggezogen" om uren later in grote mate met een overvloed aan water terug te komen. Op vele plaatsen in zuid Jutland, op zuid Fyn, de eilanden en bij de fjorden op Sjælland kampt men met wateroverlast en overstromingen.

De storm is gaan liggen.
Alfrida wordt ze genoemd.
Stilte na de storm.


maandag 31 december 2018

Kransekagetop

Op de valreep van het oude jaar een echte Deense lekkernij, die bij vrijwel alle feestelijke gebeurtenissen geserveerd wordt. 
Je kunt het rond oud en nieuw hier overal kopen, maar veel mensen maken het zelf. Het is niet moeilijk, maar wel een precisie-werkje en je moet echt opletten bij het bakken. Niet te lang, niet te kort...


Hier volgt een recept voor 20 personen (je kunt het gemakkelijk minderen, in tweeën of in vieren delen. Dan maak je geen ringen maar korte staafjes).

Het "deeg" - de massa :
* 750 gram echte marsepein - op kamertemperatuur.
* 225 gram witte poedersuiker
* 60 gram eiwitten

Voor het glazuur:
* 75 gram gezeefde poedersuiker
* ca. 30 gram eiwit.

Kransekagemasse: Roer marsepein en poedersuiker samen (met je handen of in een menger). Voeg de eiwitten een voor een toe en roer tot de massa egaal is. Doe de massa in een plastic zak, sluit die af en leg hem een nachtje in de koelkast. 

Weeg de koude massa en verdeel het in stukken van 300 gram. Rol deze stukken uit tot een worst op vingerdikte en 80 cm lang.  Druk alle repen lichtjes met je vinger aan de kant die naar jezelf gekeerd is, zodat er een driehoek wordt gevormd. 

Maak alle repen los met een paletmes.
Meten en afsnijden: een stuk van precies 8 cm, dan een van 10, 12, 14 enz. tot de hele massa gebruikt is. Als laatste maak je de kogel voor de top.
Vorm nu ringen van elk stuk en leg die met afstand op een bakplaat, bekleedt met bakpapier. Druk alle ringen een klein beetje plat bv  met een kleine platte deksel, zodat alle ringen even hoog zijn. 

Bak de ringen in de oven bij 190 graden tot ze licht goudkleurig zijn, ca. 8 - 10 minuten (afhankelijk van oven).
Neem de bakplaat uit de oven en laat ze daarop helemaal afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn. 

Glazuur om te decoreren - te spuiten! Doe de gezeefde poedersuiker in een kom met een beetje eiwit en roer met de mixer  Voeg langzaam meer eiwit toe en roe tot het glazuur krijtwit en luchtig is. Het glazuur is klaar als het niet meer samenloopt als je stopt met roeren.

Doe het glazuur in een spuitzak (of een plastic zak waar je een klein driehoekje onderin afknipt - of maak een tuut van bakpapier).
Kies een (platte) schaal voor het opmaken van de "toren" en zet de grootste ring op de schaal. Dan spuit je de karakteristieke tongen op de ring. Secuur werkje, dat kan best wat tijd kosten. Dan komt de volgende ring op de eerste, weer decoreren met glazuur en ga zo door tot alle ringen op elkaar staan. Sluit af met de kogel op de top.

Je kunt de toren versieren met serpentines, vlaggetjes enz. 

Voor degenen die geen tijd hebben of die het wat minder moeilijk willen maken:


Zo kan het ook ;-)

Godt Nytår !