Over dingen en doetjes in Denemarken.

dinsdag 2 juli 2019

What a wonderfull day.

Genieten van een dagje Givskud Zoo met m'n vier kleinkinderen.
Ik vind het heerlijk dat ze zo graag mee willen, groot en klein.
De chef bleef thuis (we konden ook maar met vijven in de auto) en hij had een afspraak bij de tandtechniek.
Caroline bracht Casper en Carl mee in "haar" auto....Ongelooflijk dat ik al een kleindochter heb met rijbewijs ;-), ik smeerde vierentwintig broodjes en we tuften naar Givskud, een klein uurtje hier vandaan.

Broodjes, komkommer van eigen oogst en wat meloen; 
dat moet het doen!

Bijna alles was op.


Het was lekker niet te druk.
We hadden het weer met ons. Twee kleine buitjes, maar toen waren we toevallig ergens binnen.

Met z'n vieren in de tipi.
We hebben ons allemaal gemeten. Casper is nu 1 meter 95!!!


Het fijne van Givskud Zoo is dat je van P-plaats naar P-plaats rijdt. Over een van de safariroutes. Bij de P-plaatsen liggen redelijk grote wandelpaden om de dieren te kunnen zien in weilanden en afgezette gebieden die niet op de safariroute liggen.

Op deze manier hoef je ook niet met je rugzak en jassen te slepen


Even kijken bij de geitjes. 
Die kregen allemaal een naam van de jongens.
Het leukste waren de aapjes, waar we lang naar stonden te kijken. 
En de Otters die te eten kregen; wat een spektakel maken die. 

Er is ook en dinosaurus-park. 
Met bordjes erbij dat je de dieren niet mag voeren ;-)

En in een ander gebied stonden dieren uit de ijstijd.

Veel leerzaams: over plastic in de natuur, over hoe je het verschil ziet tussen een wolf en een hond en...en..en..

...maar er moet ook wat tijd overblijven om "te spelen".
Altijd leuk om op de trampolines te springen...

...en op de springkussens.


Toen we thuiskwamen wilden ze allemaal blijven eten. Ik had nog een hoop in de koelkast en met twee pizza's erbij was iedereen voldaan.
De oudste twee hielpen een uurtje in de werkplaats met knippen en tellen van een grote order, 
de jongsten dekten de tafel en ruimden af!

De logeetjes hebben vandaag even geholpen met het schoonmaken van de auto maar nu trekt de digitale wereld:






maandag 1 juli 2019

Alweer een jaar..


Het is vandaag een jaar geleden dat ons moeder stierf.  

Ze was de hele dag een beetje bij me. 

Een jaar......

Jeetje wat gaat dat snel.


zaterdag 29 juni 2019

Koldskål

Deenser kan het niet!
Als het zomer is dan eten we KOLDSKÅL.


Ik kan het niet vertalen, maar ik kan het recept geven:

1 liter karnemelk
3 dl. ymer (umer) /als het niet anders kan dan gebruik je gepasteuriseerde melk.
3 eierdooiers
2 eetlepels suiker
1 zakje vanillesuiker
Een halve citroen (schil en sap)

Klop de eierdooiers, de suiker en vanillesuiker goed onder elkaar.
Voeg hierbij de karnemelk en umer.
Op smaak brengen met wat citroenschil en sap.
Koel zetten of meteen serveren.

Je kunt het serveren met bitterkoekjes erin (dat doen wij en bijna alle andere Denen. We noemen de koekjes kammerjunkere) en/of aardbeien - ander fruit.

Als je wilt kun je de eiwitten kloppen met suiker en erover scheppen.

Lekkerrrr! 


vrijdag 28 juni 2019

De schoolvakantie is vandaag begonnen.


....en ik blijf voorlopig nog maar even in Denemarken.


  • Het is ten zuiden van ons landje erg warm - hier is het zalig weer (25 graden overdag en koele nachten).
  • Het is razend druk op de wegen naar het zuiden - hier ook hoor, maar files van ellenlange kilometers zijn er niet.
  • Men gaat naar een ander land voor de zon, om nieuwe dingen te zien en lekker (anders) te eten - hier fietsen we een rondje langs haven, strand en door de bossen. Ben ik goed tevreden mee.
  • Ik kan mijn kleinkinderen lekker op vakantie hebben. Gaan we wat leuke dingen doen - samen!


Bij de haven is altijd wel iets te zien:

Pauze aan boord.

Een kabelschip vaart uit.



Casper, die lange-lieve-knappe-slungel, 
kreeg zijn diploma voor een afgesloten tiende klas.
De ceremonie heet: "translokation".
 (ik vind dat het iets Harry Potters klinkt)
Van de ene location naar de andere; 
op naar het gymnasium!

dinsdag 25 juni 2019

Zomerse dingen en zo

Gisteren was het een sh..dag. Zo eentje waar niks lukt en alles vervelend is.

Eerst reden we naar de "smerteklinik" - kliniek voor pijnbestrijding. Daar had de huisarts mijn echtgenoot naar verwezen.
In feite kon hij terecht in Middelfart, maar daar waren twee langdurige ziekmeldingen en een arts die het ook niet meer kon trekken. Dus werd hij doorverwezen naar Grindsted en dat is toch een uur rijden hiervandaan. Maar als je pijn hebt sta je open voor alles. Mmmm, in Grindsted kreeg hij een openingsgesprek, dat was alles! Over een dikke maand terugkomen voor nadere onderzoeken.
De echtgenoot teleurgesteld; dat had hij zich toch anders voorgesteld....
Enfin, niks aan te doen op dit moment.
Hij doet zelf van-alles om het beter te krijgen. Een nieuw madras, hij is veertien kilo afgevallen, we fietsen vrijwel elke dag. En ja, het helpt om hem "op de been" te houden. Maar er moet een betere pijnbestrijding komen; daar was de arts in de smerteklinik het mee eens. Maar daarvoor moet hij voor alles en nog wat worden onderzocht. Het gaat dus wel een tijdje duren.

Met het werk in de werkplaats wilde het ook niet lukken. Een te bot mesje, een folie die wilde krullen en ga zo maar door.


Toen belde de Tolkenservice of ik kon tolken in Esbjerg. Bij het gerechtshof. Allé dan, ik weer de auto in en naar Esbjerg, wat nu ook niet naast de deur ligt. Ik was netjes op tijd en heb 40 minuten zitten wachten, want de getuige voor wie ik moest vertalen kwam niet opdagen. Puf, wat een afgang.

Maar vandaag!
Vandaag is het volop zomer. Zelfs een beetje teveel zomer, alhoewel wij hier aan zee kunnen genieten van een zacht briesje dat wat afkoeling brengt.

Het werk ging van een leien dakje; gelukkig.
Ik fietste naar de dokter en kreeg iets voor mijn lichte blaasontsteking. Veel drinken hielp toch niet echt goed. Een driedaags kuurtje moet het doen (ik merk het al na de eerste pil)!


We fietsten lekker in de zon naar het strand. 
Waar zouden we nu eens met vakantie naar toe willen? Tja, moeilijk hoor als je in een land en een stad woont waar anderen op vakantie komen. Boffers zijn we!




We aten gemakkelijk; er was nog over van afgelopen zondag en ik zat even heerlijk op het terras- in de schaduw. 


maandag 24 juni 2019

Aardbeientaart

Zomers kan het haast niet.
Een overheerlijke aardbeientaart!
Je koopt ze bij elke bakker nu, maar je kunt hem goed zelf maken.



We beginnen met de bodem:
100 g. koude boter
175 g bloem
2 eetlepels poedersuiker
1 eidooier

De boter in kleine stukken snijden en bij de bloem doen. Los maken met je vingers en het deeg "verzamelen" met de eierdooier.
Leg de taartbodem in een ingevette bakvorm van ca. 22 cm in diameter (vorm met losse bodem). Druk het goed omhoog bij de kanten.
Zet de bodem minstens een half uur in de koelkast.
Prik met een vork in de bodem en bak de bodem even voor in de oven/ 10 minuten - 200 graden.

Vul de bodem met:
110 g boter
100 g suiker
75 g echte marsepein
2 eieren
300 g bloem
50 g fijngehakte chocolade /70 % cacao

Klop de boter, suiker en marsepein met een mixer tot het licht en luchtig is. Voeg de eieren en de bloem toe, klop alles goed onder elkaar en verdeel dit over de voorgebakken bodem. Bak dit 20 minuten op 175%.
Strooi de chocolade over de warme bodem en laat de taart minstens een half uur afkoelen op het aanrecht.

Maak de vanillecrème: 
2,5 dl. slagroom
0,5 dl melk
1 stokje of zakje vanille
2 eetlepels suiker
2 eierdooiers
2 theelepels maizena (ca.)

Verwarm voorzichtig 1 dl slagroom en de melk in een pan met dikke bodem.
Voeg de vanille toe en breng het mengsel aan de kook terwijl je roert. 
Klop de eierdooiers en de maizena met de mixer (2 minuten).
Voeg de kokende slagroom/melk hierbij en doe alles terug in de pan en kook het even 10 seconden door.
Zet dit in de koelkast tot de crème koud is. 
Klop de rest van de slagroom en schep dit bij de vanillecrème. 
Verdeel de crème over de taart.

Aardbeiengelei:
1 blad gelatine
0,5 dl aardbeiensiroop
300 g aardbeien in schijfjes
Leg de gelatine 10 minuten in koud water.
Verwarm de aardbeiensiroop, neem de gelatine met het water wat er aanhangt en smelt dit in de aardbeiensiroop. Laat het mengsel afkoelen tot het vingerwarm is.
Verdeel de aardbeien over de taart en giet de gelei erover.






zondag 23 juni 2019

Alweer Sankthans!

Tja, wat doe je als je wilt barbecueën maar ontdekt dat die doorgeroest is? Een nieuwe aanschaffen, maar geen duur ding. Zo vaak barbecueën wij nu eenmaal niet.
Daarom werd het deze.....die in een vrij kleine kartonnen doos zat.
Tja, hoe kleiner de doos, deste minder de transport-onkosten voor de zaak en dat scheelt in de prijs voor ons. Maar: we hebben wel anderhalf uur zitten sleutelen om het geval in elkaar te zetten!



Mooi op tijd om te kunnen barbecueën op Sankthans-avond. Vandaag dus.
We maakten ook een vuurtje om snobrød te maken. 



Na het eten kwamen ook de twee oudste kleinkinderen. Die waren naar een verjaardag geweest. Nou jongens! Allemaal ijs eten en marshmallows roosteren... Gezellig.



En tot slot naar Madsby legepark waar de heks alweer op de brandstapel stond. Om half tien vloog ze weg, naar Bloksberg.

 Midzomernacht. 
Wat gaat een jaar toch vlug voorbij....


Carl maakt een vreugdedansje.